Angst of vertrouwen

Elke minuut van de dag maak je een (on)bewuste keuze: voor angst of voor vertrouwen.

Als je kiest voor angst, dan bepaal je heel precies wat je wilt bereiken. Je maakt een to-to lijst hoe je er gaat komen. Angst staat voor controle. Je probeert alles te beheersen, ook al is het leven soms onvoorspelbaar.

Angst en controle gaan over het maken van een nauwgezet boodschappenlijstje, oneindig lang zoeken naar de perfecte vakantiebestemming, ’s nachts piekeren over alle drama’s die kunnen gebeuren en het bepalen van de nauwkeurige doelen in je bedrijf. Je bent voorbereid op alle worst case scenario’s. Je hebt alle stappen van je reis al gevisualiseerd.

Als je kiest voor vertrouwen, dan kies je voor vrijheid. Als je niet weet wat er gaat gebeuren dan verwacht je geen beren op de weg maar nieuwe avonturen. Je leeft in het moment en kiest elke keer een volgende stap. En dan weer een volgende stap. En zo kom je precies waar je zijn wilt, al wist je dat van tevoren nog niet.

Als je leeft vanuit vertrouwen maak je misschien nog wel een boodschappenlijstje omdat dit je helpt onthouden. Maar je gaat niet alles van tevoren uitzoeken voor je vakantie. Je kiest een bestemming en vertrouwt dat je leuke dingen gaat beleven. Want je weet dat geluk juist zit in het onverwachte.

In je bedrijf werk je niet met doelen. Je draait het proces om. Je laat een gehechtheid aan het resultaat los. In plaats daarvan kom je in beweging vanuit je verlangen om iets moois te creëren dat van waarde is voor je klanten. En daarmee ga je op reis. Je zet een stap. En dan de volgende. En zo kom je waar je zijn wilt, zonder alles van tevoren helemaal vast te leggen.

Natuurlijk is de reis zo veel spannender. Loslaten van (de illusie van) controle is doodeng. Maar nu zet je wel de deur wagenwijd open voor synchroniciteit. Voor toevalligheden die geen toeval kunnen zijn. Voor onverwachte kansen en meevallers, die er anders misschien ook waren maar die je niet had gezien als je met je hoofd naar beneden in de controlestand staat.

Leven vanuit vertrouwen vraagt van je dat je bewuste keuzes maakt. Want angst roept altijd harder. De wens om dingen te willen controleren is groot. Vertrouwen klinkt als een zucht op de achtergrond. Je moet moeite doen om het te horen, en nog meer moeite doen om ernaar te handelen.

Het kost moeite om te leven vanuit vertrouwen, omdat onze maatschappij is opgebouwd rond angst. De media vertellen vooral de verhalen van wat er allemaal mis is gegaan. Meteen er achteraan komen plannen om te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Controle viert hoogtij en we zijn er zo aan gewend dat we niet eens meer doorhebben dat je ook op een andere manier kunt reageren.

Inmiddels betalen we een hoge prijs voor deze angstcultuur. Mensen in de zorg en in het onderwijs klagen steen en been omdat alles gecontroleerd moet verlopen, zelfs als het gaat om zieken en kinderen. In het bedrijfsleven moet alles snel en efficiënt en productief. We maken machines van mensen en betreuren het verlies van de menselijkheid. We verlangen naar eenvoud en kopen massaal retro spullen.

De waarheid is simpel. Angst wil graag alle aandacht, maar het leven wordt zoveel leuker als je de moed hebt om te leven vanuit vertrouwen.

Een voorbeeld. Afgelopen week had ik een laatste gesprek met een ondernemer die bij mij in coaching is geweest. Ze vertelde wat ze allemaal van mij had geleerd. Dat was heel wat en daar werden we allebei blij van. Ze onderneemt nu vanuit vertrouwen en dat heeft veel positieve veranderingen gebracht, in haar bedrijf en in haar hele leven.

Ze vertelde ook dat ze ’s avonds op de fiets door het donker had gereden. Ineens besefte ze dat ze verkrampt aan het fietsen was. Onbewust was ze bezig met de horrorverhalen die we elkaar vertellen over enge mannen achter de bosjes,

Toen herinnerde zich een verhaal van mij. Ik had een keer verteld dat ik zo gewend ben om te leven vanuit vertrouwen, dat ik verbaasd ben als ik hoor dat er mensen bang zijn om in het donker te fietsen. Als ik fiets, dan denk ik niet aan enge mannen achter bosjes. Ik denk aan de maan en de sterren die ik nu extra goed kan zien omdat het zo donker is.

Als je fietst met angst achterop, dan zit je voorover op je fiets en kijk je niet op of om. Maar als je fiets met vertrouwen aan het stuur dan gebeuren er andere dingen. Dan zit je rechtop. Dan begroet je vrolijk de mensen die je tegen komt. Je hele ervaring verandert. Je krijgt een totaal andere reis. Natuurlijk is er geen enge man achter de bosjes. Hoe groot is die kans nu eenmaal?

Let op: ik ben niet naïef. Ik weet dat er ook nare dingen gebeuren. Ik weiger alleen mijn hele leven zo in te richten dat ik alleen maar bezig ben met het voorkomen van nare dingen. Daar krijg ik een naar leven van. Ik leef liever vanuit vertrouwen en ik vertrouw op mijn intuïtie. In de 3 jaar dat ik in mijn eentje door Europa heb gereden en overal in het donker heb gefietst ben ik nog nooit een enge man tegen gekomen. Wel veel leuke en attente mannen, en vrouwen.

Dit kleine voorbeeld van het fietsen kun je uitvergroten naar het hele leven en naar de manier waarop je onderneemt. Ben jij je ervan bewust welke keuzes je maakt? Lig jij hele nachten te piekeren waarom jouw aanbod niet gaat slagen, of verheug jij je op de nieuwe klanten? Vraag jij jezelf af of je wel goed genoeg bent, of weet je dat je je best doet en vertrouw je erop dat je goed genoeg bent?

Weet jij welke gevolgen de antwoorden op deze vragen hebben voor de manier waarop jij de reis beleeft? En zelfs voor welke resultaten jij bereikt? Want ik weet zeker dat je nog veel verder komt als je leeft vanuit vertrouwen. Omdat het leven dan antwoordt met vertrouwen en je nog mooiere kansen krijgt (en ze ook ziet!) dan je ooit had durven dromen.

Het klinkt simpel, maar het valt niet mee om te leven en te ondernemen vanuit vertrouwen. Het vraagt bewustzijn. Tegendraadsheid. Een verzet tegen de heersende moraal. Moed. Keuzes. Oefening. Steun van anderen die je vriendelijk herinneren dat je een keuze hebt om te vertrouwen, elke dag weer, zelfs al ervaar je tegenslag.

Ik leen je graag een beetje van mijn vertrouwen uit. Aarzel niet om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend gesprek, dan onderzoeken we samen of ik je nog ergens mee kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *