‘Eat Pray Love’ voor gevorderden (samenvatting van mijn boek)

Vorig jaar schreef ik in slechts vier maanden mijn boek “Ellen in Wonderland”. Nu ben ik het tussen alle bedrijven door aan het herschrijven. Het boek heeft de structuur van ‘Eat Pray Love’, behalve dat ik niet zo van het eten ben. Ik heb drie andere onderwerpen die voor mij een constante bron van fascinatie zijn: vertrouwen, vrijheid en verbinding.

Ik ben begonnen met vertrouwen in de tijd van mijn scheiding. Het was in 2006. Ik zat op dat moment op de bodem van een best wel diepe put. Mijn echtgenoot had PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) en ik heb lang voor hem gezorgd, maar toen hij beter werd was mijn liefde wel op. Ik ben vertrokken en moest daardoor ook uit mijn grote woonboerderij vertrekken, waar we samenwoonden met alle dieren van de kinderboerderij maar dan zonder de kinderen. Alles achterlaten wat me dierbaar was is misschien wel het moeilijkste dat ik in mijn leven heb gedaan. In deze tijd verkocht ik mijn eetcafé en daarmee was ik niet alleen een hoop werk maar ook mijn hele sociale leven kwijt. De universiteit besloot in al haar wijsheid om in dezelfde periode mijn contract als docent op te zeggen waardoor ik mijn laatste inkomsten verloor. Binnen een jaar was ik alles verloren wat ik had.

Toen kwam vertrouwen langs. Letterlijk. Ik lag een avond in bad en dacht allemaal nare gedachten over de toekomst. Ik wist niet waar te beginnen om mezelf en mijn leven weer op orde te krijgen. De ervaringen uit het verleden boden geen enkele garantie op een gelukkige toekomst. Integendeel. Ik had een ongelukkige jeugd en nu ook een ongelukkig huwelijk. Ik had mijn hele leven keihard gewerkt en ik had, ehm…., niets. Wie was ik om te denken dat er ergens nog wat geluk voor mij was weg gelegd? De verleiding om bitter of te worden of slachtoffergedrag te vertonen was best groot maar ik had al bewust besloten om die weg niet in te slaan. Wat dan wel wist ik ook niet. Terwijl ik in bad helemaal somber lag te wezen, kwam ineens deze gedachte op: “Als je niet weet wat er gaat gebeuren, dan kan het ook goed gaan”.

Vanaf dat moment ben ik gaan leven vanuit vertrouwen. Elke keer als ik een somber toekomstscenario zag opdoemen, dan dacht ik: “ik weet niet wat er gaat gebeuren, dus ik kan denken dat het fout gaat. Dan leef ik vanuit angst. Of ik kan denken dat het goed gaat. Dan leef ik vanuit vertrouwen. Ik mag zelf de keuze maken welke gedachte ik geloof”. Ik heb dan nog steeds geen enkele garantie dat ik daarna lang en gelukkig leef, maar de kans is wel veel groter geworden en bovendien is de reis ineens een stuk prettiger. Het heeft me 12 jaar oefening en training gekost, maar nu leef ik zonder nadenken iedere minuut van de dag vanuit vertrouwen, zelfs op de momenten dat het spannend is.

En het is me gelukt. Ik heb mezelf en mijn leven weer helemaal opgebouwd. Best snel, trouwens. In 2008 ben ik afgestudeerd aan een trainersopleiding, daarna werd ik freelance trainer, om in 2012 mijn eigen trainingsbureau Workshoptrainer te beginnen. Ik volgde ook een marketingopleiding en in 2013 had ik al 1.5 ton omzet. Mijn enige probleem was dat ik nog niet geslaagd was voor het ‘lang en gelukkig’ gedeelte. Een man met wie ik een tijdje een relatie had bleek een nog grotere ramp dan mijn ex. Ik werkte hard en keek elke avond tv. Ik was succesvol, maar ik vond er geen bal aan. Alle marketingcoaches die me beloofden dat ik die ton omzet zou willen omdat ik dan geslaagd en gelukkig zou zijn konden wat mij betreft omhoog vallen. Ik geloofde ze niet meer.

Ik besloot zelf op zoek te gaan naar geluk. Van de ene op de andere dag besloot ik om alles los te laten, want ik wist dat als ik het nu niet zou doen ik nooit meer zou gaan. Ik was doodsbang en deed het toch. Meer dan 2 jaar lang heb ik door Europa gezworven in een Volkswagen camper uit 1992. Ik reisde van natuurgebied naar natuurgebied in alle landen tussen Portugal en Hongarije, maar was het meest in Andalusië. Als ik me ergens thuis voelde bleef ik en anders trok ik weer door. Het werken in de natuur deed wonderen voor mijn creativiteit. Mijn klanten bleken het alleen maar leuk te vinden dat ik ineens een digitale nomade was en vonden het werken op afstand niet zo’n probleem. Ik ontmoette de leukste mensen en beleefde avonturen en wonderbaarlijke toevalligheden die ik niet had geloofd als ik ze niet zelf had meegemaakt. Nu was ‘lang en gelukkig’ ineens een stuk dichterbij gekomen.

Voor mij is geluk: vrijheid. De vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. De vrijheid om mezelf tot uiting te brengen in mijn bedrijf, in het werken met mijn klanten. De vrijheid om ja te zeggen tegen het avontuur en nee tegen knellende banden en slechte adviezen. De vrijheid om te werken in de natuur, met het geluid van vogels om me heen en als het even kan die van de Wielewaal of de Dwergooruil, want als ik die hoor ben ik onmiddellijk en voluit gelukkig. De vrijheid om creatief te zijn in mijn werk. De vrijheid om nieuwe mensen te ontmoeten die niet mijn bagage kennen en bij wie ik me dus vrij voel om gewoon te zijn wie ik op dat moment ben. De vrijheid om te reizen en nieuwe gebieden te ontdekken, in Europa en vooral ook in mezelf. Die vrijheid heb ik gevonden.

Maar toen ging ik ineens in een huis wonen in Tarifa. Dit huis heeft mij gevonden, de boom in de tuin heeft mij geroepen. De camper deed juist op dit moment heel erg zijn best om mij het leven zuur te maken dus de overstap was snel gemaakt. Ik moest daar zijn en leven en werken en elke twee weken ‘Tertulia de la Luz’ feestjes organiseren onder de kurkeik. Ik ben dat heel intuïtief gaan doen. Ik had een boom en daar hoorde mensen onder, dus die nodigde ik uit. Ik kende zoveel verschillende mensen die elkaar nooit spreken omdat ze in verschillende cirkels verkeren: locals, digitale nomaden, kite surfers, yoga docenten, muzikanten en meer. Ik wilde de mensen uit al deze cirkels met elkaar verbinden, omdat het leven dan voor iedereen leuker is. Binnen 2 maanden had ik 140 mensen op de lijst staan met mensen uit minstens 20 verschillende landen, die ik elke keer uitnodigde voor feestjes die ik mijn leven niet meer zal vergeten,

In deze tuin begon zo het derde grote hoofdstuk van mijn reis: verbinding. Ineens had ik een huurcontract en kon ik er niet zomaar weg uit Tarifa als ik daar zin in had. Ineens kreeg ik een hele andere verbinding met de Spanjaarden, omdat ik nu aan het integreren sloeg en niet langer een nomade was. Het bleek best lastig, als solo individualist in een land waar iedereen alles in groepen doet en ik de taal niet genoeg beheers om beleefd nee te zeggen. Ineens kreeg ik een andere verbinding tot mezelf toen ik mijn boek ging schrijven en zwart op wit zag wat er in mijn leven allemaal mis was gegaan. Met terugwerkende kracht voelde ik hoeveel pijn het had gedaan. En ineens was ik alle verbinding kwijt: met het blije stuk in mezelf en in anderen. Ik ontwikkelde een darmontsteking, die mij vroeg om terug te keren naar Nederland. Ik ging in Zandvoort wonen, weer in een huis, weliswaar vlakbij de natuur maar niet erin. Ik was dichtbij mijn vrienden maar verder weg dan ooit omdat ik met een ziek lijf en een zieke hond en zonder auto niemand kon bezoeken en dus echt, letterlijk en figuurlijk, stil moest blijven staan bij alles wat er is gebeurd.

Het hoofdstuk vertrouwen heb ik wel uit. Ik snap hoe het werkt, en ik kan het, ook als het spannend wordt. Zelfs nu, tijdens deze best wel pittige fase van mijn reis omdat ik tijdelijk ‘vast’ zit in een huis in Nederland tot alle behandelingen klaar zijn. Vrijheid heb ik inmiddels ook. Ik weet waar het is en hoe ik het kan vinden. Verbinding is het laatste hoofdstuk en dat heb ik bijna uit, maar nog niet helemaal. Dit is wel de langste reis, en eentje die nog meer moed vraagt dan het in mijn eentje rondreizen in een oude camper.

Daarom wil ik je juist nu uitnodigen om met me mee te gaan op reis naar Wonderland: het gebied dat je bereikt als je alle drie de elementen bewust toepast in je leven. Verbinden doe je niet in je eentje. Vertrouwen kun je misschien alleen, voor vrijheid heb je ook niemand nodig, maar verbinding doe je samen. Van de drie onderwerpen is verbinding denk ik voor veel meer mensen het moeilijkste onderwerp, zeker in de tijd van de smartphone, social media en groeiende eenzaamheid. Maar pas als je de verbinding tot stand brengt – met jezelf en met anderen – kun je ook echt genieten van wat vrijheid en vertrouwen jou brengt. Vrijheid is lang niet zo leuk als je in je eentje op een strand zit te werken. Vertrouwen is nog veel leuker als je het van andere mensen terug krijgt en je samen het leven leuker maakt.

Vrijheid en vertrouwen zijn twee zijden van dezelfde medaille. Je kunt pas vrij zijn als je durft te vertrouwen. Als je vertrouwt, voel je onmiddellijk meer vrijheid, al was het alleen maar omdat je op dat moment vrij bent van je angsten. Maar vrijheid en vertrouwen krijgen pas echt zin en betekenis als je het kunt doen in verbinding.

Ga je mee? Kijk dan op mijn website naar mijn aanbod of neem contact met me op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *