ondernemen boek wonderland

Een calvinist in Wonderland

Mijn naam is Ellen de Dreu en ik ben een Nederlandse ondernemer. Sinds een paar weken woon ik in een Spaans natuurgebied in de buurt van Tarifa. Ik heb een huis op een heuvel en daar woont een Spaanse buurman naast. Een paar weken geleden nodigde hij me uit voor een feestje in de tuin samen met zijn Spaanse vrienden. Ik ben daarheen gegaan. Iedereen komt om twee uur aan en dan gaan we samen eten en wat drinken. Daarna gaat iedereen een siësta doen en wat kletsen en ik stelde voor aan de groep: ‘Goh, laten we een potje voetbal doen’. Waarop mijn buurman zei: ‘Wij zijn Spanjaarden. Wij doen helemaal niets’.

De rest van de middag had ik er ongelofelijk veel last van om niets te doen. Ik ben een Nederlander en ik ben een calvinist in hart en nieren. Een zondagmiddag zomaar wat hangen in een tuin met wat mensen en alleen maar kletsen en dan helemaal niets doen… Dat joeg bij mij een enorme onrust aan in mijn lijf. Daar ben ik heel erg over gaan nadenken want die calvinist zit in mij, maar die zit me heel erg dwars en die zit ook alle ondernemers dwars die ik ken, alle ondernemers in Nederland in ieder geval. Het is juist die calvinist die ervoor zorgt dat je de resultaten niet behaalt die je eigenlijk zou willen halen want die calvinist zit nog veel dieper. Daarover ga ik praten in deze video.

Twee en een half jaar geleden had ik alles wat mijn hartje begeerde. Ik had een succesvol bedrijf, ik had een huis, ik werkte de hele dag en zat ’s avonds voor de tv. En juist dát maakte dat ik ineens besloot om in mijn camper te stappen en om mijn bedrijf voort te zetten vanuit mijn camper. Dus ik ben gaan reizen. Dat heb ik twee en een half jaar gedaan. In een te oude camper moet ik bekennen. Dus ik heb heel wat pech meegemaakt en heel wat garages vanbinnen gezien en zelfs op een gegeven moment mijn eigen achterband gerepareerd aan de kant van de snelweg. Daar kan ik, nou ja, een boek over schrijven, dat ben ik ook aan het doen.

Daar kan ik heel veel over vertellen maar wat me vooral is opgevallen is dat ik niet meer in de stress schoot. Als er iets misgaat dan heb ik ondertussen een modus vivendi gevonden, dat ik denk: ‘oké, nou ja, dat zal wel weer een avontuur opleveren dan gaan we dat oplossen’ en dan weet ik dat ik op mezelf kan vertrouwen. Dan komt het beste in mij naar boven. Nu zit ik ineens in een hele andere situatie. Nu, twee en een half jaar later, heb ik een huis gevonden op een heuvel in een natuurgebied in Spanje. Hier gaat niks mis. Dit is zo’n mooie plek dat ik het bijna niet kan bevatten. Ik woon in de prachtigste natuur; ik kan vogels kijken; ik heb hier een boom waar ik onder zit te werken in de schaduw; de temperaturen zijn hier fantastisch; ik zit vlak in de buurt van Tarifa waar heel veel vrienden van mij wonen waardoor ik met mijn Spaanse buurman elke dag de grap maak dat Tarifa heel erg leuk is alleen het enige probleem is dat je er gewoon niet toekomt aan werken omdat er teveel leuke dingen te doen zijn.

Het is zo mooi dat ik het bijna niet kan bevatten en hier gaat mijn calvinist echt in de stress. Het is te mooi. Het is te mooi om waar te zijn. Als ik camperpech heb dan zegt de calvinist: ‘Ah! Dit weten we, moeilijkheden’. Dan ben ik een Zeeuw van oorsprong. Dan is het ‘ik worstel en kom boven’ verhaal dat naar boven komt. Dan ga ik het gewoon oplossen. Maar in de situatie die te mooi is om waar te zijn denkt mijn calvinist: ‘En nu? Nu heb ik niks meer te doen’. Want ik vind het heel moeilijk om al die schoonheid zomaar te kunnen ontvangen. Om zomaar te kunnen geloven dat ik dit waard ben. Dus wat gaat mijn ego doen, wat gaat mijn hoofd doen? Die gaat zorgen creëren. De zorgen die het op het ogenblik creëert zijn geldzorgen. Dan kijk ik naar mijn bankrekening en dan denk ik: ‘dat kan meer zijn’, en daar ga ik de hele dag mee aan de haal. Het is tot paniek aan toe. Nou weet ik ondertussen van mijn reis dat als ik dergelijke paniekaanvallen heb dan is er eigenlijk iets anders aan de hand. Ik weet ondertussen dat het verhaal van: ‘er is geen geld en ik ga echt failliet’, dat dát niet waar is. Het is een manier van mijn hoofd, van mijn ego, om zich ergens aan vast te grijpen, om ergens mee bezig te zijn. Terwijl ik weet dat daaronder dan iets speelt wat echt belangrijk is, wat er aan de hand is, waar een transformatie zit, waar mijn ego bang voor is.

De transformatie is dat mijn calvinist even niks te doen heeft. Dat ik kan leren om gewoon te ontvangen en dat ik kan gaan geloven dat ik dit waard ben. Dat vindt mijn calvinist heel moeilijk. Nu kun je je afvragen: is die calvinist nu werkelijk een probleem als je ondernemer bent? Ja dat is het wel degelijk want als ik mijzelf als voorbeeld mag nemen; ik zit onder de boom te werken en ik heb twee opties en de ene is dat ik niet in de angst schiet maar in het vertrouwen blijf zitten en dat ik nieuwe diensten en producten ga ontwerpen, dat ik mijn boek ga schrijven en dat ik jullie dat aan ga bieden en op die manier geld verdien. De andere optie is dat ik in de angst schiet en die angst verlamt me totaal. Dus ik ga de hele dag zitten malen over wat er allemaal mis kan gaan en ik zit een soort verstijft voor mijn computer en ik doe niks. Ik weet van heel veel ondernemers dat die datzelfde meemaken. Ik heb de afgelopen week een aantal Nederlandse klanten gesproken die heel veel hadden kunnen doen en die zeggen dan tegen me: ‘Ja we zitten thuis achter de computer naar het scherm te staren en we doen niks’. Dit is de calvinist die eigenlijk je grootste angst waarmaakt. Dus je bent bang om failliet te gaan, je bent bang dat je geen klanten krijgt en wat doet die angst, die verlamt je waardoor je niks doet, waardoor je geen klanten krijgt. Deze calvinist kan je enorm belemmeren. Dus het is heel erg belangrijk dat je die calvinist, ik wou zeggen de kop afsnijdt maar dat werkt niet want als je hem wegdoet wordt hij alleen maar sterker, het is heel belangrijk dat je leert omgaan met die calvinist die we uiteindelijk allemaal in ons hebben.

Ik ga je twee tips geven wat je daarmee kan doen, met die calvinist.

De eerste is dat je leert dat je gedachten nooit waar zijn. Dus als je bang bent dan kan je ervan uitgaan dat die angst niet waar is. Dat dát je ego is die een spelletje met je speelt. Dan kan je gaan kijker wat erachter zit, wat het heeft getriggerd. Dan kan je daaraan gaan werken. Dus dat is één tip.

De tweede tip, en dat is wat ik mijn reis heb geleerd, is dat je je leven, je proces, je onderneming gaat zien als een reis. Als een reis van de held met verschillende fasen. Elke fase heeft zijn eigen draken, dromen, beren en alles wat daarbij hoort. Ik heb de afgelopen twee en een half jaar heel veel nagedacht over de reis van de held en ik zit inmiddels in fase twaalf. Fase twaalf is: het elixer. Ik heb mijn droom gevonden, mijn Holy Grail, mijn schat aan het einde van de reis. Maar er begint weer een nieuwe reis van de held. Dat is dat die calvinist bijvoorbeeld bovenkomt.

Als ik nadenk over mijn leven als reis dan kom ik makkelijker door de fasen heen. Dit is nu precies waar mijn boek over gaat. Ik schrijf een boek ‘Ellen in Wonderland’ waarin ik alle twaalf de fasen beschrijf. Met alle beren die erbij komen, met alle dromen, met alle wensen, met alle wonderbaarlijke gebeurtenissen en hoe ik uiteindelijk in Wonderland ben gekomen. Met het boek wil ik je inspireren. Wil ik jou inspireren om ook op reis te gaan, ook die innerlijke reis en misschien ook de reis naar buiten. Om daarin te leren om te gaan met al je angsten, om er doorheen te gaan, om uiteindelijk ook precies dat te doen met je bedrijf waar je gelukkig van wordt en om daar dan een hele goede boterham mee te verdienen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *