Ellen in Wonderland? Over draken, natuur, creativiteit en flow

Ik krijg van verschillende mensen de vraag hoe het nu staat met mijn “Ellen in Wonderland” reis en het boek. Daarom in dit blog een beschrijving van deze reis van de held in net iets teveel stappen. In net iets teveel woorden misschien, maar tegen het einde bevinden zich mijn belangrijkste lessen, speciaal voor jou. En bovendien deel ik met jou ook graag de schat die ik gevonden heb.

Op een zaterdag in januari moest ik plotseling mijn huis in Tarifa verlaten. Ik had 2,5 jaar in een camper door Europa gereden maar woonde nu alweer 9 maanden in dit kleine paradijs. Helaas was ik al sinds oktober ziek en kon maar geen goede medische hulp vinden. De arts die ik bezocht schreef elke twee weken een nieuwe antibioticakuur voor en liet het daarbij. Ik woonde in mijn eentje in een natuurgebied en dat is prachtig, maar niet als je steeds bang bent om flauw te vallen en hulp ver weg is.

Dit was ook in de tijd dat ik een nieuw programma voor ondernemers gelanceerd had. In de maanden ervoor had ik heel bewust geen nieuwe klanten aangenomen, zodat ik alle tijd had om mijn “Ellen in Wonderland” boek te schrijven. Het programma zou me helpen om de publicatie van het boek financieren, omdat het bedrag dat ik had opgehaald met de voorverkoop niet toereikend was.

We waren net begonnen met het programma, toen een deelnemer me opbelde. Ze wilde stoppen met het programma, want ze had besloten om begrafenisondernemer te worden. Dezelfde week belde een andere deelnemer me op. Ze wilde stoppen met het programma, want ze had besloten om begrafenisondernemer te worden. Toen heb ik dat hele programma maar ten grave gedragen. Ik was inmiddels te ziek om iets anders te doen.

Op die zaterdag in januari besloot ik te vertrekken uit Tarifa, omdat ik bang was dat het anders echt niet goed zou komen met mijn gezondheid. Ik zei mijn vrienden gedag en ook de kat die sinds een paar maanden bij me woonde. Ik pakte al mijn spullen en mijn hond in mijn camper en reed naar Alicante, naar een vrouw die ooit een programma bij mij heeft gevolgd en die had gezegd dat ik welkom was op de terugweg naar Nederland.

Zij had de telefoonnummers van alle Nederlandse artsen in de buurt van Alicante in haar telefoon staan. Twee dagen later werd ik met spoed opgenomen in een Spaans ziekenhuis. Gelukkig wisten we na een week eindelijk wat ik mankeerde: een ontsteking aan de dunne darm, waar ik al vele maanden mee rond had gelopen. Mijn lichaam was uitgeput, want ik had lange tijd onvoldoende voedingsstoffen opgenomen.

Sinds ik na mijn scheiding in 2005 mijn grote woonboerderij moest verlaten leef ik vanuit de filosofie dat je een keuze hebt om te leven vanuit angst of vanuit vertrouwen. Vaak vergeten we dat we die keuze hebben. Als je niet weet wat er gaat gebeuren, zie je dan onbewust overal beren op de weg opdoemen, of kun je bewust kiezen om te leven vanuit vertrouwen? Die paar dagen in het ziekenhuis waren mijn eindexamen. Het lukte me om in het vertrouwen blijven, maar het koste moeite.

Een dag nadat ik uit het ziekenhuis was ontslagen ben ik naar Nederland gereden. Deze rit is het moedigste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. De eerste nacht heb ik mijn camper geparkeerd bij een academisch ziekenhuis in Gerona, omdat ik me niet lekker voelde en dan zo naar binnen kon lopen als het erger zou worden. Daarna heb ik in een paar dagen de 2000 kilometer naar Nederland gereden, in een te oude camper, met een zieke hond op de achterbank.

Dankzij mijn prachtige community op Facebook had ik binnen twee dagen een huis in Nederland. Ik hou er niet meer zo van om op een vaste plek te wonen, maar als je een huisarts nodig hebt, moet je ook een huisadres hebben. Centrale verwarming is ook best prettig als je ziek bent.

De paar maanden in Zandvoort waren de langste in mijn leven. Ik had geen druppel energie en zat alle dagen alleen thuis. Met een dieet en goede voedingssupplementen werkte ik aan mijn gezondheid, maar het ging allemaal erg langzaam. Wat was ik blij dat mijn herdershond Puka mij in Tarifa gevonden had, want zij nodigde mij alle dagen uit om naar buiten te gaan en ze was precies het gezelschap dat ik nodig had.

Ik voelde wel een behoefte om de belangrijke lessen die ik had geleerd tijdens mijn reis van de held te delen met andere ondernemers. Ik maakte een nieuwe website, ik ging weer bloggen en ik ben gaan schrijven aan een boek. Ik dacht dat het een eenvoudig e-boek zou worden als gratis weggever, maar toen ik klaar was had ik ineens een volwassen e-boek.

Dit is het vervolg op “Ellen in Wonderland” en hierin beschrijf ik het 4-stappenplan dat ik onderweg heb ontwikkeld. Met dit model bereik je innerlijke vrijheid, vandaar de titel: “Vol Vertrouwen op weg naar Vrijheid”. In de jaren voor mijn reis had ik in mijn bedrijf Workshoptrainer al veel ondernemers begeleid om financiële vrijheid te vinden, maar nu had ik ook geleerd om die andere kant van vrijheid te vinden.

Dit boek vormt de basis voor een (bijna) gratis online training, die ik in juni voor de eerste keer heb aangeboden aan 47 ondernemers. Het was een geweldige ervaring, met veel positieve reacties. Langzaam voelde ik me weer een redelijk normaal mens worden en kon ik steeds wat meer uur per dag aan het werk blijven.

Het ging pas echt weer beter met mijn gezondheid toen ik in juli kon verhuizen naar een caravan in de Achterhoek, ook al was dat tegen het advies van de dokter in. Natuur is voor mij het beste medicijn tegen alle kwalen, ook voor mijn hond Puka (die ik ondertussen met kunst en vliegwerk het leven had moeten redden, omdat ze bijna dood was gegaan).

Er is een duidelijk verband tussen mijn darmontsteking en eerdere traumatische ervaringen in mijn leven. Toen ik mijn “Ellen in Wonderland” boek schreef heb ik die benoemd in het eerste hoofdstuk. Daarmee had ik onbedoeld een beerput open getrokken en ik kreeg de deksel er niet meer op. De ontsteking is een uitnodiging om de oude pijnen niet langer te negeren, maar om er wat mee te doen.

In de Achterhoek trof ik twee vrouwen die in dezelfde week met dezelfde woorden precies de goede knoppen bij me wist in te drukken. Dat deed zeer. Maar weet je wat het wonderbaarlijke is? Pas toen ik het toeliet en ik echt al mijn oude draken in de ogen ging kijken, vond ik creativiteit en flow.

Ik had het in juni al gedeeld met de ondernemers in het online programma, maar nu voel ik ineens echt dat het waar is. Je diepste verlangens, jouw ‘waarom’ en je creativiteit zitten verstopt onder je draken. Het vraagt moed om niet weg te lopen voor die draken maar om te blijven staan. Het vraagt nog meer moed om erheen te lopen en je draken op te tillen. Maar als je dat doet, dan vind je de mooiste creaties, die ze al die tijd onder hun billen voor je warm hebben gehouden.

Zo zat op een zondagmorgen voor mijn caravan, doodop na een doorwaakte nacht. Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik had alle stukjes al een tijd in handen, en ze leken logisch te liggen. Vandaar dat ik in juni al met succes de online training had gemaakt en aangeboden en dat ik een wervende tekst had geschreven voor een vervolgprogramma. Maar dat vervolg klopte net nog niet helemaal. Het stroomde nog niet. Ik kreeg ook nog niet zoveel aanmeldingen voor dit vervolg.

Maar sinds deze zondagmorgen weet ik wel hoe de reis verder gaat. Ondanks de hittegolf ben ik als een dolle aan het creëren geslagen, helemaal in de flow. Met de natuur als hulpbron, met mijn hond Puka slapend aan mijn voeten en met af en toe een duik in het zwembad, stromen de programma’s en de wervende teksten mijn pen uit. Ze schijven zichzelf, ik hoef er niet over na te denken. Ik hoef alleen maar op te schrijven wat er boven komt borrelen.

Als jij ook ondernemer bent, of op een andere manier creatief bezig bent, kan ik je nu deze tips geven. Ga werken in de natuur, want dat doet echt wonderen voor je creativiteit. Neem de tijd voor je innerlijke processen. Ga er misschien een tijdje voor in je eentje op reis, zodat je alles loslaat wat je anders maar af zou leiden. Als je die luxe niet hebt, neem dan toch veel tijd voor jezelf.

Zoek je grootste draken op, kijk ze recht in de ogen en zie dan wat ze onder zich voor je verborgen hebben gehouden. Schrijf elke dag in een dagboek, zodat je de waardevolle ideeën op papier hebt staan, ook al zijn ze misschien nog niet precies op hun plek gevallen. Heb geduld en wacht tot ze dat wel doen. Het ego wil altijd sneller, maar als jij echt bezield wilt werken kost het tijd om je ideeën te laten rijpen.

Als jij je schat gevonden hebt, ga dan creëren alsof je leven ervan afhangt, want nu doet het er echt toe. Dit is echt belangrijk. Nu ga jij door een transformatieproces heen en verander jij jezelf en misschien zelfs de wereld, stapje voor klein stapje. Onderweg kom je ook weer draken tegen en de uitnodiging is om er steeds bij te blijven en niet weg te lopen. Want zo blijf jij in de flow en maak jij je mooiste aanbod. Het aanbod dat je nu maakt verkoopt zichzelf, omdat jouw klanten net als jij voelen dat het klopt en dat het ertoe doet.

Verhalen zijn het pas waard om verteld te worden als de held door een transformatie heen gaat. Aanbod is het pas waard om verkocht te worden, als jij door een transformatie heen bent gegaan en lessen hebt geleerd waarmee jij jouw klanten door hun transformatie heen begeleidt.

Mijn eigen reis was lang, maar nu stroomt het weer. In de afgelopen weken heb ik de scripts geschreven voor de video’s voor mijn nieuwe programma: “Ondernemen in Wonderland”. In dit programma begeleid ik ondernemers door een transformatieproces om aanbod te maken en te verkopen en om zichtbaar te worden. Het aanbod kan om alles gaan: een online programma, een boek, een video of podcast serie of meerdere diensten tegelijk, maar ook weer niet teveel want dan werk je weer vanuit wilskracht en geploeter en niet vanuit flow.

We volgen de 12 fasen van de Reis van de Held. Per fase krijg je twee video’s. De ene video gaat over jouw innerlijke processen terwijl je aanbod maakt en verkoopt. Ik nodig je uit om je draken in de ogen te kijken en door alle angsten of blokkades heen te gaan. In de andere video’s leg ik je stap voor stap uit hoe jij op een praktische en haalbare manier jouw aanbod maakt en verkoopt en hoe je daarmee zichtbaar wordt.

Heel belangrijk is dat je 1-op-1 begeleiding van mij krijgt, zodat ik je over jouw hobbels kan helpen, op welk niveau die zich ook bevinden. Als dat angsten zijn, dan zijn al je draken bij mij van harte welkom. Als het vooral praktische vragen zijn is dat natuurlijk ook prima. Verder is er ook nog een online community met medereizigers die op hun eigen tempo door hetzelfde proces heen gaan, zodat jullie elkaar kunnen helpen (ik ben er ook natuurlijk).

Alles stroomt in het creatieproces om dit programma te maken. Toen ik nog bezig was met de scripts voor de video’s kwam ik iemand tegen op de camping die zijn hele leven video’s heeft gemonteerd en die me veel waardevolle tips heeft gegeven. Toen ik een paar mensen vertelde over het programma zeiden ze meteen ja en had ik het programma al verkocht, ook al is het nog niet eens klaar. Toen ik blij een vriend opbelde om hem te vertellen dat ik het licht gezien had, zei hij dat jij kwam filmen en dat hij de video’s voor me wil monteren. Toen we gingen filmen waren alle omstandigheden ideaal en werden de video’s nog mooier dan ik ooit had durven dromen. We hebben 26 video’s opgenomen in twee dagen, wat onder normale omstandigheden onmogelijk is maar nu niet, omdat ik in de flow stond te vertellen en af en toe mezelf iets hoorde zeggen wat ook voor mij nieuw was, maar wel meteen helemaal waar.

De natuur is een belangrijke figurant in het programma. Aan het begin van het programma ligt alles nog open, dus dan zie je groene velden. Fase 2 is de roep tot avontuur en daar zie je me in een donker bos. Bij Fase 8 sta ik in een diepe kuil en omhoog te kijken naar de camera, want die fase gaat over crisis. De video over geld verdienen en prijzen vragen speelt zich af tegen de achtergrond van een mooi kasteel. Als ik vertel over verkopen gebruik ik graag de metafoor van de rivier en dat vertel ik op een smal bruggetje, terwijl er op de achtergrond witte zwanen voorbij drijven. We hadden het mooiste licht van de wereld onder lichte bewolking maar net toen we bovenop een uitzichttoren stonden voor de opnamen van fase 4 brak de zon door, zodat de maisvelden in goud veranderden.

Heb jij belangstelling voor dit programma? Laat het me weten! Dan neem ik contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *