En hoe zit het dan met geld?

Geld. Interessant thema. Ik heb het in mijn blogs vooral over de innerlijke vrijheid, maar nu ga ik het hier ook eens over hebben. Ik kom er zo op terug. Nu eerst een anecdote uit Spanje.

Ik was twee jaar geleden met mijn camper in Extremadura: een gebied in Spanje met een extreem klimaat, waar je als toerist vooral heen gaat als je van vogels kijken houdt. De camping had verbazingwekkend goede wifi en ik gaf daar ook een aantal online trainingen. Op de laatste dag van mijn verblijf bezocht ik het stadje Cácares. Ik was daar tijdens de siësta dus ik had het hele stadje voor mezelf.

Ergens op een plein zat een man gitaar te spelen en te zingen. Hij had een versleten sportbroek aan en hij zong hard. Ik was meteen verslingerd. Als ik gewild zou hebben, dan nog had ik me niet kunnen losrukken. Ik heb zijn hele concert geluisterd. Toen iemand net te dicht naast me ging zitten ben ik de toren opgeklommen en heb ik verder geluisterd, terwijl ik uitkeek over de steppen rond de stad. Ik heb een kort filmpje van zijn optreden gedeeld op Facebook en dat is 3,8 duizend keer bekeken.

Ik heb nog vaak terug gedacht aan deze man. Wat maakt het nou toch zo bijzonder? Waarom kon ik er niet bij weg? Waarom voelt iedereen die dit filmpje bekijkt meteen de neiging om het te liken en te delen?

Ik vat dit samen in het begrip ‘urgentie’. Soms zie ik kunst en dan krijg ik dat gevoel van urgentie. Deze kunst MOEST gemaakt worden. Dat kon niet langer wachten. Het moest uit de kunstenaar komen. En als kijker, als luisteraar, voel ik dit gevoel mee. Bij andere kunst krijg ik dit gevoel niet. Dat vind ik knap. Of goed gemaakt. Of interessant. Of gewoon lelijk.

Zo kijk ik ook naar wat ondernemers maken. Soms voel ik die urgentie. Dan voel ik dat een ondernemer iets aanbiedt wat van binnenuit komt. Dit moest eruit. Dit kon niet langer wachten. Als kijker en luisteraar, als klant, voel ik dit gevoel mee omdat het iets in mij raakt en ik ga mee op reis. Ik ben verkocht.

Bij heel veel andere aanbiedingen van ondernemers krijg ik dit gevoel niet. Dan vind ik het hoogstens interessant. Of knap gemaakt. Of gewoon lelijk. Ik koop het soms omdat er zoveel marketingtechnieken worden toegepast waar ik geen weerstand tegen kan bieden, dat ik me toch laat overhalen. Maar ik voel dat er iets niet klopt. Inwendig haak ik af.

Het verschil is natuurlijk het vage begrip ‘authenticiteit’. Je voelt als buitenstaander wanneer een kunstenaar of een ondernemer authentiek is. Wanneer het van binnenuit komt. En je voelt ook meteen als het niet authentiek is. Dan is het vooral een kunstje dat de ondernemer onder de knie probeert te krijgen zodat de bankrekening vol kan stromen.

Ik denk dat we als ondernemer allemaal proberen te werken vanuit authenticiteit. Maar daar ontstaat meteen een probleem. Want iets engers bestaat er niet. Als je echt authentiek bezig bent, dan sta je voor je gevoel naakt voor je klant. Die krijgt een doorkijkje tot op de bodem van je ziel en tot in de verste uithoeken van je geest. Op dezelfde plek zitten ook nog wat skeletten opgeborgen, dus we willen liever niet dat ze dit zien.

Niets is zo goed in staat om je grootste draken als schoothondjes naar je toe te laten rennen als authenticiteit. Die draken voelen zich geroepen om onze naaktheid te beschermen. En omdat we mens zijn, maken draken ons zelf ook bang. Dus wat doen we? We lopen weg. We verstoppen ons. Als we op een podium stappen om een workshop te geven, dan is dit het moment om de powerpoint aan te zetten en het licht uit te doen, zodat niemand je kan zien.

Als we weglopen voor de draken, maar we toch ook geld nodig hebben, dan gaan we omwegen bedenken. Daar zijn we verbazingwekkend goed in. We doen alles behalve wat we het liefste zouden willen doen.

We doen keurig op tijd de BTW maar missen onze eigen deadline om het blog te verzenden. We geven wel de plantjes water maar schrijven niet dat boek. We maken een programma wat ook leuk is, maar maken niet dat programma wat we nu echt het allerliefste zouden willen verkopen aan onze klanten. Of we maken wel dat programma maar schrikken terug van de marketing.

En hoe zit het dan nu met het geld?

Jij, als ondernemer, hebt twee keuzes.

  1. Je kunt werken en geld verdienen vanuit authenticiteit. Dit is de moeilijke weg. Je verbindt jezelf met wat je het liefste zou willen maken. Je kijkt naar alle draken die aan komen rennen. Je blijft staan, je loopt niet weg. Je kijkt ze recht in de ogen, en je gaat door met waar je mee bezig bent. Soms betekent het dat het allemaal langer duurt dan je ego zou willen voordat je iets af hebt. De strijd met je draken kost veel tijd en energie. Maar je doet het toch. Want je weet dat de draken je vertellen dat het er echt toe doet.
  2. Je kunt werken vanuit het hoekje waar je je in hebt verstopt omdat je de draken niet wilt zien. Je maakt wel een aanbod, maar het is niet wat je echt zou willen doen. Je hart zit er niet in. Je past alle marketingtechnieken toe die je hebt geleerd. Je kopieert wat je andere ondernemers ziet doen. Je werkt op wilskracht en lanceert te snel. Je verdient geld, je wordt misschien zelfs succesvol. Maar uiteindelijk blijf je je leeg voelen, omdat je weet dat er meer in jou verstopt zit. Je hebt alleen niet de moed om dat naar buiten te brengen.

Voordat je nu denkt dat ik je veroordeel als je werkt vanuit de tweede positie: dat doe ik niet. Ik snap het heel goed en ik herken het natuurlijk ook bij mezelf als ik dit doe. Ik weet echter ook hoeveel moed het kost om de eerste optie te doen. Hoe zwaar die strijd kan zijn, hoe sterk de draken, en hoe groot de eenzaamheid die je soms voelt als je op dit pad bent. Maar je gaat door, omdat het ertoe doet.

Tot slot wil ik een grote draak voor je doorprikken. Wij denken dat we alleen maar geld kunnen verdienen als we de tweede optie doen. Als we van binnenuit creatief en authentiek zijn, dan verdienen we geen geld. Denken we. We verdienen alleen maar geld als we de marketingtrucjes toepassen en ons aanpassen. Denken we.

Maar het is niet waar. Ook dit is een draak. Je verdient juist nog veel meer geld als je durft te werken vanuit authenticiteit. Want dat voelen je klanten feilloos aan. Die komen dan ook als schoothondjes naar je toerennen. Die kunnen zich niet meer van je losrukken. Dat willen ze ook niet.

Als jij zo werkt, dan vind je innerlijke vrijheid én financiële vrijheid. Innerlijke vrijheid is dat jij de moed hebt om dat te creëren in je bedrijf wat echt urgent en authentiek is, en dus heel spannend. Financiële vrijheid is als je daar je klanten blij mee maakt en zij jou een goed belegde boterham gunnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *