ondernemen, coach, vrijheid

Er zijn twee manieren om te ondernemen

Er zijn simpelweg twee manieren van ondernemen, en twee manieren van in het leven staan.

De eerste is dat je een doel stelt dat buiten jezelf ligt. Je wilt een ton omzet, je wilt een auto of een hypotheek. Je stelt dat doel als een punt op aan horizon en daar ga je op af. Je doet je hoofd naar beneden, je doet je armen strak langs je lijf en je kijkt niet meer op of om tot je dat doel hebt bereikt.

Dan kunnen er twee dingen gebeuren. De eerste is dat je je doel niet bereikt waardoor je teleurgesteld raakt. De tweede is dat je je doel wel bereikt en dat je dan niet meer weet wat je moet doen.

Er is echter ook een andere manier van ondernemen. Deze manier van ondernemen heb ik ontdekt sinds ik op reis ben in mijn camper. En dat is dat je niet een doel buiten jezelf stelt als een stip aan de horizon, maar dat je je doel van binnenuit haalt.

Je doel zit in je hart, in je verlangen. Je wil iets bijdragen aan het leven van je klanten, je wilt iets bijdragen aan de wereld. En je weet niet waar je uit gaat komen, maar je volgt dat verlangen.

Mijn naam is Ellen de Dreu, mijn bedrijf heet couragecamper.com. Voordat ik dit nieuwe bedrijf begon, had ik een ander bedrijf: Workshoptrainer. Daarin werkte ik heel erg op de eerste manier. Ik wilde een ton omzet halen, en daar zette ik alles voor opzij. Daarvoor was ik hele dagen hard aan het werk en ’s avonds zat ik voor de tv. Ik heb mijn doel gehaald.

Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar een andere manier om te ondernemen. Een tijdje later ben ik in mijn camper vertrokken, zonder dat ik eigenlijk wist waarom. En dat maakte mij heel erg bang, want ik had geen enkele houvast, ik had alleen maar het verlangen om op reis te gaan, en ik had alleen maar het vertrouwen dat mijn bedrijf dat zou overleven. Dat ik dat ook zou overleven.

En ergens op deze reis brak dat inzicht door, dat ik eigenlijk alleen maar met mijn kop naar beneden aan het ondernemen was en dat ik helemaal niets van het leven mee kreeg.

Sindsdien ben ik dat gaan veranderen. Sindsdien laat ik me leiden door het leven, laat ik me leiden door mijn verlangen. Ik doe mijn armen wijd en sta ik open voor alles wat er op mijn pad komt. Dat is veel spannender dan de andere manier van ondernemen want er komen veel meer onverwachte dingen op mijn pad.

En natuurlijk zijn dat soms nare dingen, zoals camperpech, maar moet je eens kijken waar het me heeft gebracht. Ik woon gewoon in een natuurgebied. Ik heb een huis gevonden, of eigenlijk heeft het huis mij gevonden. Dat is echt een magisch verhaal dat ik de vorige keer heb verteld. Ik ontmoet dagelijks leuke mensen in Tarifa en ik maak veel lol met mijn Spaanse buurman.

Ik heb afgelopen week gewerkt met een Nederlandse klant, waarbij we ’s morgens in het zonnetje begonnen met yoga, en daarna onder deze prachtige boom gingen werken aan onze plannen.

Natuurlijk werk ik ook, en natuurlijk moet ik geld verdienen, maar het gaat mij heel erg om de manier waarop.

Je kunt als een robot leven, je kunt als een machine geld verdienen. Of je kunt werken vanuit je verlangen, en genieten van het leven, terwijl je nog steeds gewoon je bankrekening vult.

Dat tweede is mijn missie geworden. Ik wil ondernemers helpen om op deze manier te ondernemen. Om heel erg trouw te blijven aan je verlangen, hoe spannend dat ook is, want dat roept heel veel angsten op. En om dan toch door die angsten heen te gaan en toch dat te creëren waar je voor in de wieg bent gelegd. En om daar dan gewoon een hele goede boterham mee te verdienen.

Ik doe dat graag. Ik doe dat via de telefoon, ik doe dat via internet, en ik doe dat hier live, op het moment dat je bij me langs wilt komen. Dus aarzel niet, stuur me een bericht, stuur me een bericht, en dan gaan we daarover in gesprek, om te kijken wat ik daarin voor jou kan betekenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *