financiele-vrijheid-ondernemen

Financiële vrijheid in 5 stappen

Tip 1: Als je als ondernemer financiële vrijheid wilt, dan bepaal je eerst wat voor jou financiële vrijheid is. Is dat financieel of is dat vooral de vrijheid? Heel veel mensen beginnen meteen te denken aan een ton op de bank, dat dat meer vrijheid is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Financiële vrijheid kan ook betekenen dat je juist minder doet en dat je minder uitgeeft. Zoals ik, ik heb 1,5 jaar geleden mijn bedrijf verkocht waarmee ik heel veel geld verdiende en ik heb een heel bewuste keuze gemaakt om het met minder te doen. En ik leef nu in een klein huisje in een natuurgebied, omdat dit gewoon veel meer bij mij past. Ik houd nog steeds van geld, ik houd nog steeds van marketing en van bedrijven bouwen. Ik heb alleen eerst een manier van leven gekozen die heel erg bij mij past en dan pas een bedrijf. En heel vaak beginnen we vanuit andermans ideeën van je moet vooral heel veel geld verdienen, want dan wordt je als ondernemer pas serieus genomen. Maar dat is een heel ego-gedreven vorm van ondernemen en dat is prima, maar je kunt ook een ziels-gedreven vorm van ondernemen kiezen. Dan maak je heel erg je eigen keuzes: wat is voor jou genoeg, wat is vrijheid en wat is dan financiële vrijheid?

Tip 2: Werk altijd van binnen naar buiten. Een ego-gedreven manier van ondernemen, zoals ik net ook zei, is dat je heel erg dat je gaat werken voor geld en dan is een punt op de horizon en dan ga je alles op zij zetten om dat te halen. Wat je ook kunt doen, een andere vorm van ondernemen, is van binnen naar buiten. Ik ben professionele trainer geworden in de tijd dat net de crisis uitbrak en ik heb altijd het vertrouwen gehad dat als ik nou maar doe waar ik goed in ben, dat geld dan vanzelf komt. En dat heeft ook altijd zo gewerkt. Vanuit het vertrouwen dat jij doet waar je goed in bent, dat mensen daar dan op reageren. En jouw klanten reageren ook op dat vertrouwen. Als je vertrouwen uitstraalt krijg je ook meer klanten. Je kent het wel, mensen die vanuit angst gedreven gaan ondernemen en zeggen ik heb niet genoeg klanten, ik moet meer klanten hebben. Dat voelen mensen ook aan, die schrik je af. Terwijl als jij daar staat en vanuit vertrouwen vertelt, dit doet ik, hier ben ik heel goed in, kom naar mij, want ik help jou om je resultaten te behalen, dan zeggen klanten daar ja tegen. Dan heb je niet veel toeters en bellen nodig.

Tip 3: Deze tip lijkt tegenovergesteld aan de tweede tip maar is dit niet. Een bedrijf gaat grappig genoeg niet om jou maar om je klant. Als je ziet hoeveel ondernemers hier in vastlopen, die kijken heel erg naar de motivatie waarom ze iets willen doen. En die gaan van daaruit een bedrijf bouwen. En ik snap dat heel goed, want dat is vooral wat je wilt doen. Maar een bedrijf heeft pas bestaansrecht op het moment dat jij favoriete klanten hebt met een urgente vraag. En vanaf dat moment gaat het eigenlijk vooral om de klant en niet meer om jou. Dat brengt heel veel ondernemers in de problemen, zeker als je ziels-gericht werkt. Dan gaat het heel erg over wat jij in het leven te doen hebt. En vervolgens ga je een bedrijf bouwen en let je alleen nog maar op de klant. Maar alles wat je doet in je bedrijf, of het nou aanbod maken is of marketing, draait altijd om die urgente vraag van de ander. Ik heb workshop trainen gehad, ik heb heel veel ondernemers geleerd om trainingen te geven en dan was het ook altijd een gevleugelde uitspraak: het gaat nooit om wat jij wilt vertellen, maar om wat de ander van jou nodig heeft. En is in een bedrijf ook: het gaat niet om wat jij de wereld wil bieden, dat is wel jouw motivatie. Maar uiteindelijk gaat jouw bedrijf om wat de ander van jou nodig heeft. En hoe beter jij dit weet, des te betere bedrijven jij bouwt. Het gaat erom dat je de klant leert kennen en dat je dat urgente probleem leert kennen en daarvoor moet je de boer op, dat je contact moet maken met je klanten. En dat vinden we als ondernemer heel eng, zeker als we nog geen producten hebben en als ons perfectionisme nog niet helemaal tevreden is. Dan hebben we de neiging om ons op te sluiten en nog meer aan de website te gaan puzzelen en allemaal dingen te doen binnen die ook vanzelfsprekend heel belangrijk zijn. Maar als je een bedrijf gaat bouwen dan is het veel belangrijker dat je gaat praten met mensen die jouw doelgroep zijn of zouden kunnen zijn en dat je je antennes aanzet voor wat zij nou benoemen als hun problemen en ook de woorden die zij ervoor gebruiken. Want heel vaak zijn dit andere woorden dan die jij gebruikt. Als jij al heel lang coach bent bijvoorbeeld, dan wil jij klanten in hun kracht zetten. En dat is prachtig, alleen ik hoor nooit een klant zeggen: ‘ik wil meer in mijn kracht komen’. Dat is vaak niet het taalgebruik wat jouw klant gebruikt. Dus in deze fase van het bouwen van een bedrijf, moet je bijna als een detective gaan luisteren naar de problemen van jouw klanten en welke woorden gebruiken ze hiervoor. Dat kun je heel goed gebruiken in je marketing, maar natuurlijk ook in het maken van jouw product. Want hoe beter jouw product aansluit bij die urgente vraag van de klant, des te beter je bedrijf gewoon is.

Tip 4: Denk niet te snel in de vorm, maar begin altijd bij de inhoud. Dit is een beetje een tip voor gevorderden. Mensen die al een tijdje bezig zijn, die ik zie ik bijvoorbeeld denken: ‘Ik wil nu een online training maken’ en dan is de vorm leidend voor wat de ondernemers gaan doen. Terwijl dit vaak niet werkt, want wat veel meer de vorm bepaalt is de inhoud. Sommige onderwerpen lenen zich niet voor een online training. Sommige deelnemers lenen zich gewoon niet voor een online training. Dus het is veel slimmer om eerst de inhoud heel goed op orde te hebben en om dan te gaan kijken welke vorm daarbij past. Als jij programma’s gaat kijken dan is het belangrijk dat eerst de basis goed is en dan naar de vorm gaat kijken. En die basis is: voor wie is het, wat doe ik dan, in welke vorm doe ik dat dan en welk resultaat ga ik behalen. Dat is de basis van je programma’s, trouwens ook van je hele bedrijf. En als je dat weet dan kun je daar een vorm aan gaan geven.

Tip 5: De laatste tip voor financiële vrijheid is: doe niet teveel. Een vriendin van mij mailde mij vorige week een prachtig verdienmodel, waarin ik minstens 4 producten zag en minstens 4 marketing plannen. Want dat vergeten wij dan vaak: elk product dat jij bedenkt, dat wil je op de markt brengen. En dat breng een enorm marketingcircus met zich mee. En daar vergissen we ons dan in. Ik noem dat ook wel ‘camino’. Stel je wilt een groot programma verkopen dan is het daarvoor belangrijk dat je er een workshop over geeft, dan is het daarvoor belangrijk dat je er een webinar over geeft, dan moeten die mensen weten wanneer dat webinar is en dan moet je daar een aankondiging van doen en heb je een website nodig. Al die stappen hebben een marketingplan, die hele camino bestaat ook weer uit subcamino’tjes die allemaal tijd en moeite en ook geld kosten. Dus mijn tip is en dat is echt een lastige tip voor ondernemers die enthousiast zijn. Als je nou eens begint met een product of dienst en met een camino, dan heb je echt al meer dan genoeg werk.

Ik bied een programma aan om ondernemers te helpen naar financiële vrijheid en innerlijke vrijheid. Dat wil zeggen jouw vorm van financiële vrijheid en op een manier dat je daar blij van wordt in plaats van druk en gestrest. Die financiële vrijheid en innerlijke vrijheid, die combinatie is zo belangrijk. Niet meer hijgend achter het geld aanrennen, maar jouw eigen doelen stellen en de reis is het doel. Dan ook een bedrijf bouwen op een manier dat je je daar goed bij blijft voelen. Want dat zie ik ook te vaak misgaan, ik zie teveel gestreste ondernemers. En zeker 40+ vrouwelijke ondernemers die teveel twijfelen en die teveel in de stress zitten, dat is allemaal niet nodig. Wil je daar meer over weten, aarzel niet om een bericht te sturen, dan gaan we daarover in gesprek. En dan kijken we of dat programma ook echt wel bij je past.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *