Gun jezelf het beste

“Gun jezelf het beste”, zei ze tegen me. Daarna heb ik een weekend lang met buikpijn in bed gelegen.

Ik liep met een vriendin over het strand. We hadden het over een plek waar Puka en ik zouden kunnen wonen. Ik besprak verschillende opties met haar, die me wel aardig leken, maar die me ook op de één of andere manier nog niet helemaal aanstonden.

Toch zou ik bijna ja zeggen. Ik dacht dat dit het beste was wat er voor me in het vat zat. Meer kon ik niet verwachten. Toch?

En toen zei ze dit tegen mij. “Gun jezelf het beste”.

Zo simpel. En zo hartverscheurend moeilijk.

Volgens mij ben ik niet de enige die dit moeilijk vind. Daarom schrijf ik dit nu op. Hoewel ik ook veel liever ‘hiep hiep hoera’ berichten zou sturen natuurlijk. Maar dan ben ik niet eerlijk en dan zou ik jou niet helpen. Daarom toch dit verhaal.

Ik heb geen fijne jeugd gehad. Integendeel. Punt. Meer ga ik er nu niet over zeggen. Dat doe ik wel in hoofdstuk 1 van mijn boek “Ellen in Wonderland” dat ik vorig jaar heb geschreven. Dit is trouwens de reden dat het nog niet is gepubliceerd. Ik kon het ineens niet meer verteren en ik werd ziek. Het is de manier van mijn lichaam om te zeggen dat ik er nu toch eindelijk eens wat mee moet doen.

Het wil niet zeggen dat ik nu alle dagen huilend in een hoekje lig. Waar ik het nu over wil hebben is dat ik in mijn werk nog steeds last heb van de overlevingsstrategieën die ik vroeger heb ontwikkeld, en die ik ook zie bij heel veel klanten.

Wat doet een kind dat zich niet veilig voelt? Je kunt boos worden. Maar als meisje is deze optie vaak niet voor je weg gelegd, zeker niet in het milieu waarin ik ben opgegroeid. Meisjes richten de boosheid eerder naar binnen.

Ik koos voor een aantal andere opties, die denk ik heel herkenbaar zijn:

  • Ik wilde alles perfect doen, zodat ik gezien en gehoord zou worden door mijn oudere gezinsleden. Liefst wilde ik daarmee een stukje erkenning krijgen.
  • Aan de andere kant deed ik mijn uiterste best om mezelf zo klein mogelijk te maken, zodat niemand me zou horen of zien.

En deze strategieën zie ik in verschillende mate terug bij al mijn klanten.

Aan de ene kant weten en kunnen we zoveel, dat we meer dan een ton zouden moeten verdienen, zo goed zijn we in ons werk. Maar we willen alles perfect doen, en daarom duurt het zo lang voordat we eens iets naar buiten brengen.

Aan de andere kant vinden we het zo ongelofelijk moeilijk om onszelf zichtbaar te maken met onze expertise, want dan volgt de afwijzing die we vroeger te vaak hebben gehad en die we inmiddels hebben geïnternaliseerd.

De combinatie van deze twee overlevingsstrategieën maakt dat het best moeilijk is om een goed bedrijf op te richten:

  • Je twijfelt bij alles of het wel goed genoeg is
  • Je vraagt niet de juiste prijzen
  • Je hebt moeite om in de actiestand te komen en te blijven
  • Het kost je heel veel tijd en moeite om zichtbaar te worden
  • Je durft de concurrentie niet aan met andere ondernemers

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben er wel klaar mee. “Gun jezelf het beste” is het beste advies dat ik in jaren heb gekregen. Ik ga het elke dag leven, hoe confronterend het ook is.

Ik gun mezelf om in vrijheid mijn diensten en producten vorm te geven en die aan te bieden aan mijn klanten, niet vanuit perfectionisme, maar vanuit het verlangen om mezelf en mijn klanten het beste te gunnen.

Ik gun mezelf dat de reis van het ondernemen plezierig is. Niet vol met stress en weerstand, niet op wilskracht, maar vol overgave aan dat wat er is. Ik laat de controle los en sta open voor wonderen. Ik laat zware bagage los. Ik onderneem elke dag vanuit vertrouwen en niet vanuit angst.

Maar ik weet ook dat ik het in mijn eentje bijna niet kan. Dan dreig ik toch terug te vallen in mijn oude overlevingsstrategieën. Ik heb andere mensen nodig om me te prikkelen om buiten de veiligheid van mijn comfort zone te komen en om echt te groeien als mens, als ondernemer.

Daarom organiseer ik een platform voor ondernemers, waarin wij samen op weg gaan naar Wonderland.

Doe je mee? Dan nodig ik je graag uit om deel te nemen aan mijn nieuwe en (bijna) gratis online programma, dat ik je eerst aanbied zodat jij tijd krijgt om te kiezen of je verder mee wilt op reis.

Bij deze training ontvang je mijn boek “Vol Vertrouwen op weg naar Vrijheid: de reisgids voor een magisch verblijf in Wonderland”. Het e-boek bestaat uit 44 pagina’s boordevol waardevolle en praktische tips om meer vrijheid te krijgen in je werk en in je leven.

Tussen 29 mei en 28 juni ontvang je bovendien een aantal video’s met opdrachten. Daarover kun je uitwisselen in een online forum. We sluiten af met een live bijeenkomst.

Ik bied deze training en het boek aan voor 7,95 euro ex BTW. Dit is een hele lage investering voor wat je ervoor terug krijgt. Ik ga deze training vaker aanbieden en dan gaat de prijs omhoog, maar omdat het nu de eerste keer is en ik een mooie groep wil verzamelen doe ik graag je dit aanbod.

Als je je aanmeld voor de training krijg je alle informatie en de mail.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *