ellen-de-dreu-businesscoach

Het grote geheim van geluk

Ik heb natuurlijk best wat gedaan terwijl ik in mijn oude camper door Europa trok. Toegegeven, ik heb op het strand gezeten. Ik heb feestjes gevierd. Ik heb veel tijd doorgebracht in garages. Maar ik heb ook veel gewerkt. Met klanten, maar vooral ook innerlijk.

Tijdens mijn reis zijn er een aantal aannames gesneuveld die ik had meegekregen. Dit zijn aannames die beloven dat je gelukkig wordt als je deze paden volgt. Ik weet inmiddels dat ze voor mij niet waar zijn, maar ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jij ernaar kijkt.

De eerste aanname is dat je gelukkig bent als je geld hebt. Hoe meer geld, hoe beter.

De tweede is daaraan gerelateerd. Die zegt dat je gelukkig bent als je comfort hebt. Hoe meer comfort en zekerheid, hoe gelukkiger.

De derde aanname is dat je gelukkig bent als je ergens bij hoort. Als mensen je accepteren. Als je weet dat je aansluiting hebt bij een groep.

De vierde aanname is dat je gelukkig bent als je gezond bent.

Met die laatste ben ik het eens. Sinds ik een jaar ziek ben geweest, kan ik empirisch bewijzen dat ik veel gelukkiger was toen ik nog gezond en wel in mijn eentje in een camper door Europa zwierf, dan toen ik in een flatje in Zandvoort moest gaan wonen omdat ik dan ook een huisarts had.

Maar inmiddels weet ik dat de alle andere aannames niet waar zijn. Niet voor mij, althans. En als ik de enorme leegheid zie in de grote caravans en campers die ik onderweg ben tegen gekomen, dan ben ik niet de enige.

Tijdens mijn reis heb ik alles wat ik van anderen heb geleerd los gelaten. Ik ben op zoek gegaan naar de voorwaarden waaronder ik gelukkig ben. Grappig genoeg heeft dat heel weinig te maken met geld, comfort en met acceptatie.

Ik word gelukkig als ik aan deze voorwaarden kan voldoen:

  • Ik ben verbonden met mijn eigen innerlijke kompas en geniet de vrijheid om dat te volgen, waar me dat ook leidt, en wat mijn eigen ego en de rest van de wereld daar ook van denkt.
  • Ik ben verbonden met een aantal mensen die belangrijk voor mij zijn, maar die ik niet nodig heb voor goedkeuring of erkenning.
  • Ik dien een groter doel dan alleen mijn eigen geluk en comfort. Ik wil anderen helpen als ik kan, met de lessen die ik heb geleerd en die ik daarom graag wil delen.
  • Ik ben vrij om te gaan en staan waar ik wil.
  • Ik leef in de natuur.
  • Ik heb weinig bezittingen en dus ook weinig zorgen die me belasten.
  • Ik heb de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen, om te leren van tegenslag en om te groeien van de gebeurtenissen waar ik nog stress ervaar en wat ik dus innerlijk nog niet heb verwerkt.
  • Ik voel me gezond en heb energie om dat te doen wat ik verlang te doen.
  • Ik heb de moed om elke minuut van de dag te kiezen om te leven vanuit vertrouwen en niet vanuit angst.

Voor mij betekent dit alles dat ik gezond leef in een tiny house op wielen die ik kan parkeren in de natuur, waar dat dan ook is, en dat ik mijn inkomen verdien als zelfstandig ondernemer, hoe onzeker dat ook is. Want dit is voor mij de ultieme vrijheid, en naast vertrouwen is vrijheid mijn belangrijkste waarde.

En jij? Weet jij jouw lijstje voorwaarden?

Ik ben heel benieuwd. Laat je me het weten? Je kunt me hier bereiken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *