Het grote marketingprobleem voor bewuste ondernemers

Ik las een artikel in Trouw, waarin een man zegt dat een burn-out niet veroorzaakt wordt door teveel werk of stress, maar door het onvermogen om nog langer het verhaal vol te houden dat je over jezelf vertelt.

Laat ik meteen een voorbeeld geven om het te verduidelijken. Stel dat je jezelf vertelt dat je pas een goede moeder bent als je gezin op rolletjes loopt. Nu kun je op je klompen navoelen dat dit een onhaalbaar doel is. Er gaat altijd wel eens iets mis, zeker in gezinnen.

Het probleem ontstaat dat jij in je eigen overtuiging bent gaan geloven. Dan moet je het dus ook wel volhouden. Met als gevolg dat je zelf continue over je eigen grenzen heen moet gaan en alles maar moet blijven regelen, om te zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Een ander voorbeeld. Vroeger kwam ik nog wel eens op verjaardagen in een villawijk. Daar is het gangbare verhaal dat je er pas toe doet als je succesvol bent. Met succesvol bedoelen we dan niet of je in staat bent om liefdevol om te gaan met de mensen om je heen. Succes wordt gemeten in geld en de prijs van je auto.

Op het moment dat je gaat investeren in deze overtuiging, legt dat dus meteen een enorme druk op. Je moet wel succesvol zijn, anders val je buiten de groep. Je moet wel veel geld verdienen. Dit ging zelfs zo ver dat ik hoorde dat een moeder gesjoemeld had met de uitslagen van de cito-toets, omdat ze wilde dat haar kind naar een school zou gaan dat net boven zijn niveau ligt. Arm kind. Je ziet de burn out van verre aankomen.

Zo gaat het ook met ondernemers. Sinds er bepaalde business coaches heel populair zijn geworden in Nederland vertellen we elkaar het verhaal dat je er pas toe doet als je een ton omzet haalt.

Die overtuiging ben ik gaan geloven. Ik heb er veel voor gedaan en nog meer voor gelaten om dat doel te halen. Er was alleen een probleem. Ik werd niet gelukkig van deze manier van leven, opgesloten in een huis en altijd maar aan het werk zonder te weten wat voor weer het buiten is. Dat bleek niet te passen bij wie ik eigenijk ben.

Ik ben op zoek gegaan naar een ander verhaal. Of eigenlijk ben ik alle verhalen los gaan laten. Want voor mij was het heel makkelijk geweest om iedereen het verhaal te vertellen dat het leven als digitale nomade de hemel op aarde is en dat je wel gek bent als je thuis blijft wonen en natuurlijk kun je dan bij mij leren hoe je nomade wordt en wil je weten wat de prijs is van mijn programma dat zal ik je dan nu vertellen….

Dit verhaal heb ik heb ik niet verteld. Omdat ik zelf het verhaal niet geloof. Ik zie ook de minder glamoureuze kant kant van het leven als digitale nomade. Dus waarom zou ik anderen dit verhaal vertellen? Omdat het slim is voor je marketing? Dat vind ik dan weer niet zo ethisch.

In mijn persoonlijke ontwikkeling ben ik enorm aan het loslaten. Dat gaat van spullen, tot een huis, tot verhalen over van succes in termen van geld en status. Ik probeer ook geen verhalen meer te verzinnen over mezelf, want ik weet dat dit alleen maar ego is en illusie en dat alle verhalen uiteindelijk niet waar zijn. Zo schuifel ik voort op het pad naar verlichting zonder garantie dat ik er ooit ga komen, maar kennelijk is dit mijn pad.

Maar dan heb ik dus wel meteen een probleem in de marketing. Want marketing draait op succesverhalen van mij en hoe gelukkig mijn klant wordt als hij/zij mijn verhaal ook gaat geloven. Gouden bergen doen het goed als je iets wil verkopen. En marketing heeft ook graag dat je dan wel heel lang hetzelfde verhaal blijft vertellen, want dan wordt je herkenbaar. Uniek. Onderscheidend.

Dilemma. Hoe ga je hiermee om als ethische en bewuste ondernemer die toch ook gewoon geld wil verdienen? Hoe kun je jezelf profileren als je weet dat alle verhalen uiteindelijk illusies zijn en dat je vrij snel in de problemen komt als je de verhalen gaat geloven?

Mijn antwoord is dat ik niet meer investeer in verhalen of zogenaamde waarheden, maar in waarden. Voor mij is vrijheid mijn grootste kernwaarde. En tegelijkertijd zijn mijn klanten vrij om daar zelf hun eigen verhaal omheen te maken. Sommige mensen voelen zich vrij als ze financiële vrijheid genieten, terwijl voor een ander geld minder belangrijk is zolang ze maar vrij zijn om te doen wat ze in dit leven willen doen.

Ik vind het beide prima. Vrijheid betekent dat jij jouw eigen waarden hoog mag houden. Ondertussen doe ik mijn uiterste best om jou te begeleiden op dit pad naar vrijheid. Want dat is iets wat ik inmiddels heel goed kan. Daarin heb ik bakken met ervaring die ik graag wil delen. Mijn voordeel is dat ik je dan zowel kan helpen met het behalen van financiële vrijheid als de innerlijke vrijheid. Been there, done both.

Belangrijk is dat jij je vrij voelt om te ondernemen, voorbij alle angsten en twijfels, en dat je dan ook de juiste acties doet. Dat begint met het bepalen van jouw eigen missie en het zoeken naar een ideale klant die daarbij past. Of andersom: dat je een ideale klant kent die jij vanuit jouw talenten helpt. Pas als je die match hebt, kun je los.

Meer weten? Neem contact met me op voor een vrijblijvend en verkennend gesprek, dan onderzoeken we of we samen op zakenreis gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *