geld verdienen als digitale nomade

Hoe verdien je geld als je vrij bent?

Hoe verdien je geld als je vrij bent?

Hoe verdien je geld als je reist? Dat is een vraag die mij heel veel gesteld wordt, met name door Nederlanders. Het verbaast me altijd als ik die vraag krijg. Aan de ene kant vind ik het natuurlijk een hele logische vraag. Maar aan de andere kant verbaast het me ook. Ik reis al twee en een half jaar in mijn camper en ik heb ondertussen iets van twee en een half duizend volgers op Facebook. Mensen die bijna dagelijks mijn avonturen volgen. Als mensen dan een bericht sturen dan gaat het toch vaak over geld en niet over alle avonturen die ik beleef en alle mensen die ik ontmoet. Op een of andere manier is geld dan toch het onderwerp dat mensen heel graag van me willen weten. Hoe financier je nou de vrijheid die je hebt?

Ik ga antwoord geven op die vraag, maar ik wil het eerst even hebben over wat eronder ligt. Het ene is wat ik net zei, dat het een Nederlandse vraag is, is omdat we in Nederland heel erg bezig zijn met geld en productiviteit en dat dat altijd top of mind is. Daar hebben we het altijd over, daar denken we altijd aan. Spanjaarden gaan daar bijvoorbeeld toch wat anders mee om. Sinds ik al twee en een half jaar reis ben ik daar ook wat anders tegenaan gaan kijken. Spanjaarden, even voor de duidelijkheid, werken hard. Er is crisis die heeft hier behoorlijk toegeslagen dus als mensen een baan hebben dan zijn ze heel blij en dan werken ze snoeihard. Maar als Spanjaarden vrij zijn dan doen ze helemaal niets. Daar moet ik heel erg aan wennen. Ik ga steeds meer met Spanjaarden om en dan gaan we zondagmiddag wat eten en daarna gaan we niks doen. Dan word ik heel onrustig. Waarom? Ik ben Nederlander en in Nederland ben ik toch altijd bezig met werken, met productief zijn en als ik even niet aan het werk ben voel ik me vaak snel schuldig. Ik weet niet of je dit ook herkent maar dat zit er bij de Nederlanders gewoon echt ingebakken. Dat is toch een soort Calvinisme dat we allemaal mee hebben gekregen en ik denk dat dát een van de redenen is waarom zoveel Nederlanders mij altijd vragen: ‘Hoe kom je toch aan geld als je reist?’. Dat is toch een beetje een vreemde gewaarwording.

Het tweede dat mensen mij dan toch willen vragen is… Dan gaat het toch vaak ook weer over angst. Want wat ik doe is; ik leef vanuit mijn verlangen. Ik ben vanuit het verlangen om te gaan reizen in één keer, van het ene op het andere moment, in mijn camper gestapt en ik was héél bang. Maar ik wist dat verlangen zit in mijn hart en die angsten zitten in mijn hoofd en dat je een keuze hebt waarnaar je luistert. Dus je kan naar je verlangen luisteren of naar je angst. Ik heb er heel bewust voor gekozen om naar mijn verlangen te luisteren. En zo heel bewust dat verlangen te volgen hoewel mijn hoofd niet wist wat er ging gebeuren en hoewel mijn hoofd heel veel angsten ging projecteren. Dus wat deed mijn hoofd toen die dat verlangen bemerkte was: heel veel bezwaren oproepen. Dus het verlangen is; ga reizen in een camper en onderneem onderweg en het hoofd zegt: ‘nee dat kan niet want…’ en daar komen alle bezwaren: ‘Hoe verdien je geld?’, ‘Hoe kom je aan WIFI?’, ‘Wat als er iets misgaat?’, ‘Wat als je camper kapot gaat?’ en allemaal dat soort dingen. Dus je hoofd antwoord met bezwaren.

Als je dan toch wil gaan reizen en je wel geld wil verdienen dan zijn er grofweg drie manieren.

De eerste is dat je in het buitenland, waar je bent, een baantje zoekt, dat kan.

Het tweede is dat je werk gaat doen dat je lokaal overal kan doen. Er zijn verschillende mensen die ik tegenkom die leren om massages te geven omdat je dat overal kan doen en omdat overal mensen dat wel willen. Dus dat is een heel locatie-onafhankelijk beroep dat je overal kan doen zonder dat je online hoeft te werken.

De derde manier om geld te verdienen als je reist is om online te werken en dat is wat ik doe. Ik werk telefonisch met mijn klanten en ik ben heel veel online. Ik zit veel op Facebook, mail natuurlijk en andere online technieken. Die heb ik mijzelf allemaal aangeleerd in de afgelopen jaren. Tot verbazing van heel veel mensen die mij kennen van tien jaar geleden want toen wist eigenlijk niet eens wat Facebook was en nu leef ik als een online nomade en gebruik ik alle online technieken. Dus een hele goede manier om te reizen en je geld te verdienen is om online je geld te verdienen.

Dan komt er weer een nieuwe angst boven want wil je online geld verdienen moet je heel erg zichtbaar zijn. Voor die zichtbaarheid zijn heel veel mensen ook weer bang. Ik ben elke dag op Facebook, ik ben veel op social media, ik blog veel, ik vlog veel. Daar ben ik veel mee bezig en ik ben over die angst heen gestapt. Dat zorgt ervoor dat ik online aan klanten kan komen. Als je bang bent om online zichtbaar te zijn dan is het wel een probleem om online je geld te verdienen. Als je in Nederland werkt kan je gaan netwerken, ontmoet je mensen, kom je op die manier makkelijker aan klanten. Als je online werkt dan ben je echt afhankelijk van de online middelen om aan klanten te komen maar dat vraagt veel meer tijd. Omdat internet altijd afstand schept kost het meer tijd voordat klanten ja tegen je kunnen zeggen. Dus je moet er veel in investeren en dat moet je durven.

Mijn naam is Ellen de Dreu en ik werk online met Nederlandse klanten en ik wil jou heel graag helpen om meer van die vrijheid te genieten. Aarzel niet om contact met mij op te nemen als je meer wilt weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *