Je zielsmissie bestaat helemaal niet!

Ik wil graag een groot misverstand opruimen.

En dat misverstand is dat we denken dat we geboren worden met een zielsmissie. Dat er iets is waarvoor we als mensen in de wieg zijn gelegd.

Ik geloof daar niet in. Mensen zijn zo creatief en veelzijdig, dat ze veel meer kunnen dan in één zielsmissie past.

Ik ben al een paar keer een project gestart waarvan ik dacht dat ik het de rest van mijn leven zou doen, en om dan na 5 jaar vrolijk weer een ander bedrijf te beginnen.

Bovendien is het gevaarlijk om mensen aan te praten dat ze hun zielsmissie moeten vinden. Want als ze dat niet kunnen vinden, wat dan? Falen ze dan als mens? Zijn ze dan niet goed genoeg?

Het geloof in een zielsmissie voedt het perfectionisme waar veel mensen – zeker vrouwen – toch al teveel last van hebben. Het klinkt zo groots en meeslepend, dat ‘gewoon zijn’ niet meer genoeg is.

En toch denk ik dat het belangrijk is om naar je ziel te luisteren.

Want als je je ziel negeert, dan luister je alleen naar je ego. En die wil dat je veilig blijft en nooit iets onderneemt wat risico oplevert.

Als je uitsluitend naar je ego luistert wordt je ’s morgens wakker met de gedachte of dit nu alles is? Of er niet meer is in het leven?

Je ziel wil dat je gaat stralen, en dat je risico’s neemt, omdat dit je pas echt tot leven wekt. Je ziel zoekt het onbekende, en transformatie, en groei, en allemaal andere dingen waar het ego van schrikt.

Dat maakt het ego niet slecht. We kunnen niet zonder. En er is ook echt wat te zeggen voor veiligheid. Ook financiële veiligheid is belangrijk, in ieders leven, en ook de veiligheid om bij een groep te horen en om je gezien en gehoord te voelen.

De kunst van het leven is om allebei te doen. Om te luisteren naar je ego voor je veiligheid, en om dan ook je ziel de ruimte te geven om wat te zeggen.

Want die ziel maakt het leven leuk. Die roept je om voluit te leven, om te groeien, om te genieten, hoe dat er voor jou dan ook uitziet.

Als je luistert naar je ziel, is het juist fijn om mee te bewegen met wat zich aandient. Je hoeft geen keuzes te maken voor een zielsmissie die voor eeuwig is, en die in beton is gegoten, waar iedereen je aan kan houden.

Zo heb ik in de afgelopen week veel geaarzeld of ik in het Engels of in het Nederlands door zou gaan. Vorige week was de keuze om alleen nog in het Engels te bloggen.

En toen ben ik eens naar binnen gaan luisteren. Wie ben ik: de reiziger die graag internationaal opereert en dus Engels praat, of de Nederlander die graag tijd in Spanje doorbrengt en die dus met haar klanten in het Nederlands communiceert?

Ik vond dat ik een keuze moest maken. Voor eeuwig en in beton gegoten. Althans, dat dacht mijn ego. En het ego denkt in of/of.

Tot ik mijn ziel aan het woord liet en ging denken in en/en. Ik ben allebei. Ik ben zo Hollands als maar zijn kan, en ik ben een internationaal georiënteerde ondernemer die 6 talen spreekt.

En die graag met Nederlandse klanten in Tarifa werkt, omdat hier, buiten, in de natuur, aan het strand, in de zon en de wind maar vooral buiten de comfort zone van Nederland, pas echt mooie transformaties plaatsvinden.

Omdat je ziel hier pas echt ongeremd kan schallen, zonder alle kritische Nederlandse stemmen die ‘nou nou-en’ en ‘kan dat niet wat minderen’. En omdat we hier creatieve actieplannen maken om de dromen van de ziel gewoon waar te maken. Omdat het kan.

En omdat ik dolgraag met Nederlandse ondernemers werk, en dit blog er zomaar uitrolt, schrijf ik nu weer in het Nederlands. En zo zwabber ik heerlijk door het leven, meebewegend met de stem van de ziel.

Want dat is pas echt vrijheid.

xx Ellen

PS ik ben nog even hier in Tarifa, en na de zomer ook weer, dus als je jouw ziel wil horen schallen boven je ego uit, en op zoek bent naar nieuwe uitdagingen die jouw leven zin geven en een positief effect hebben op de wereld om je heen, neem contact met me op. Dan hebben we het erover en gaan we hele gave dingen doen. Ole!

 

PS 2 meer informatie vind je op de pagina over de Camino del Soul op mijn website:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *