Lanceren is een beetje doodgaan. En weer opstaan.

Ik zit bovenop de glijbaan van Noordijk: een klein dorp in de Achterhoek. Ietsje verderop zijn drie jongetjes met een bal aan het spelen. Ze hebben die mijnheer met een grote camera die voor me staat ook al lang gezien. Ze houden ons goed in de gaten, want precies op het moment dat Ted de opnameknop indrukt zijn ze stil en zitten ze als drie kleine kleutertjes naar me te luisteren, met de bal op schoot.

Ik zit bovenop de glijbaan en vertel een verhaal voor de camera. Ted Daamen is bij me langs gekomen om de video’s op te nemen voor de training die ik in de afgelopen weken heb ontwikkeld. We hebben twee dagen tijd om alle video’s op te nemen en dat is twee weken te kort, vindt mijn ego. Bij hoge uitzondering ben ik het met mijn ego eens. Maar mijn intuïtie heeft het zoals altijd bij het juiste einde.

Het lukt namelijk. Het lukt meer dan goed. Het hele creatieproces kent een moeiteloosheid die me zelf verbaast, zelfs nadat ik al zoveel flow ervaringen heb meegemaakt nadat ik mijn intuïtie volg, of omdat ik mijn draken heb durven aankijken (zie mijn vorige blog).

Die moeiteloosheid is er ook op de glijbaan. Het onderwerp is fase 11 van de Reis van de Held. Fase 11 heet ‘dood en wederopstanding’. Dit is de ergste crisis die je kunt meemaken. Het is de fase waarin je wordt uitgenodigd om je grootste transformatie door te maken als je je grootste draak verslaat. ‘Dood en wederopstanding’ wil zeggen dat je in het Walhalla van fase 12 aankomt als je slaagt voor dit examen en er echt iets verandert in jezelf.

Ik zit bovenop de glijbaan en begin te vertellen. Mijn programma bestaat uit twee video’s per fase van de Reis van de Held. De ene video gaat over de binnenkant: de persoonlijke processen waar elke ondernemer doorheen gaat als hij of zij aanbod gaat maken en verkopen. De andere video gaat over de praktische kant van het bouwen van een goed bedrijf met prachtig aanbod en voldoende klanten. We hebben de glijbaan uitgekozen als locatie voor de video over het onderwerp ‘lanceren’. Ik had een script gemaakt maar die past me ineens niet meer. Ik stel me open en ineens komt er een heel ander verhaal binnen vallen.

Ik zit bovenop de glijbaan en vertel dat er een duidelijke link is tussen lanceren en de ‘dood en wederopstanding’ in fase 11. Lanceren betekent dat je vanaf nu jouw klanten gaat helpen in hun transformatieproces, nadat ze jouw aanbod hebben gekocht. Je stelt jezelf ten diensten van de ander. Dat lukt alleen maar als jouw ego voor een stukje dood gaat, zodat je voorbij je eigen draken kunt kijken naar wat de ander van jou nodig heeft.

Wederopstanding heeft te maken met de andere kant van lanceren. En dat is dat je als ondernemer met een aanbod wel zichtbaar moet worden. Dan moet je jouw ego dus wel een beetje opblazen. Je moet wel met je kop boven het maaiveld uitsteken als je aan het lanceren bent, anders kijkt iedereen over je heen. Zeker in een wereld vol met marketing, waarin iedereen met toegang tot internet iets aan de wereld kan verkopen en er een hoop mensen zijn die daarbij een hoop kabaal maken. Kom daar maar eens bovenuit.

Voor ondernemers is het heel erg ingewikkeld dat je in deze fase van het maken en verkopen van je aanbod beide tegelijk moet doen. Je moet jezelf ten dienste stellen van de ander, en tegelijkertijd moet je jezelf op de borst gaan kloppen als je wilt vertellen aan je potentiële klanten hoe goed je wel niet bent, en waarom zij jouw diensten of producten moeten kopen. Vaak hebben we een voorkeur voor dood óf wederopstanding, voor dienstbaarheid of voor borstklopperij. Beide doen, en dan ook nog tegelijk, is een lastige.

Ik zit bovenop de glijbaan en hoor mezelf dit vertellen en denk: ‘goh, waar komt dit nu ineens vandaan’. Want dit verhaal had ik van tevoren nog niet eens bedacht. Het komt gewoon in me op terwijl ik daar zit, met drie kleine jongetjes als publiek en een man achter de camera, op de speelplaats van een klein plaatsje in de Achterhoek.

En ik voel ineens dat dit het einde is van een lange reis. Om hier uit te komen. Bij deze lancering van mijn nieuwe programma. Ik ben in 2015 in de camper gestapt om op zoek te gaan naar mijn eigen waarheid over vrijheid. Ik heb bewust weinig boeken gelezen in deze tijd, omdat ik zelf de essentie van vrijheid wil vinden. Dat iedereen nu tegen me zegt dat ze mijn lessen ook al in andere (spirituele) boeken hebben gelezen wil alleen maar zeggen dat ik de waarheid gevonden heb en dat het een universele waarheid blijkt te zijn, maar dan met een sausje van mijn eigen ervaringen.

Mijn ego is een beetje doodgegaan in dit proces. Ik heb veel losgelaten: spullen, illusies, relaties en zogenaamde zekerheden. Elke keer als ik dacht dat ik de bodem wel bereikt had, kon er nog iets loslaten. Maar tegelijkertijd er is ook wederopstanding. Want het is altijd mijn doel geweest om mijn waarheid te delen met andere mensen. Mijn hele reis heeft ten dienste gestaan van mijn toekomstige klanten. Zodat ik mijn collega ondernemers kan leren wat ik heb geleerd over alle praktische stappen en bewustwording waarmee je vrijheid kunt bereiken. Ik besef dat ik deze reis heb kunnen maken omdat ik geen man en kinderen heb, maar wel de moed om zo’n reis te ondernemen. Niet iedereen heeft deze luxe. Dus doe ik het en dan doe ik het niet alleen voor mezelf.

En nu, aan het einde van deze reis, bied ik het jou aan. Ik wil mijn schat graag met je delen. De moeiteloosheid waarmee ik dit programma heb gemaakt is een bewijs dat het klopt. Hiermee wil ik mijn klanten van dienst zijn. Dit is het beste wat ik de wereld te bieden heb.

Mijn missie gaat over vertrouwen en over vrijheid. Over het punt waar innerlijke vrijheid en financiële vrijheid elkaar raken: de vrijheid om dat te durven doen wat je echt te doen hebt in het leven (en wat dus de meeste angsten oproept) en om daar serieus geld mee te verdienen, of om de wereld daarmee beter te maken, of allebei. Het punt waarop dood en wederopstanding bij elkaar komen, omdat beide geen kunstje meer zijn, maar echt en doorleefd. Het punt waar ik alles wat ik heb ten dienste kan stellen van mijn klanten en ik tegelijkertijd met mijn kop boven het maaiveld uit durf te steken, omdat ik groot vertrouwen heb in mijn programma.

Wil jij ook jouw eigen aanbod maken en verkopen aan je klanten en daarmee zichtbaar zijn? Liefst een beetje moeiteloos, maar ook met de uitdaging van alle draken op je weg? Zonder dat je daar eerst drie jaar voor hoeft rond te reizen in een oude camper? Dan nodig ik je graag uit voor een verkennend gesprek.  Stuur me een bericht als je belangstelling hebt, dan neem ik contact met je op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *