Waarom marketing slecht voor je is

We zien dagelijks de marketing van ondernemers die veel geld verdienen. Deze beelden krijgen we massaal over ons heen. Dit is het ideaal.

Als het een ondernemer lukt om in een week (!) 50.000 euro te verdienen, dan lezen we dat nog wekenlang in blogs en Facebook berichten. Haal je die bedragen niet, zelfs niet in een jaar, dan voel je je toch een beetje een loser.

Ongemerkt zorgt dit voor een enorme druk. Want niemand wil een loser zijn. Dus gaan we heel hard werken om ook dit soort bedragen te verdienen. We kopiëren de succesvolle marketinggoeroes in de hoop dat wij ook zoveel geld krijgen.

Het piramidesysteem is geboren en houdt zichzelf in stand, omdat er altijd goeroes zijn die hun programma’s verkopen met hun succesverhalen, en er altijd weer nieuwe ondernemers zijn die van onderen beginnen en proberen hoger op de ladder te komen.

Is er een andere manier van ondernemen?

Jazeker. Dat kan als jij een bewustzijn ontwikkelt waardoor je minder vatbaar bent voor de marketing van anderen.

Zo’n bewustzijn ontwikkel je als je dagelijks contact maakt met jouw eigen innerlijke kompas en je daar trouw aan blijft.

Dit innerlijke kompas vertelt je dat je niet hoeft toe te werken naar de ideaalbeelden die anderen je voorspiegelen, omdat jouw leven al ideaal is zoals het is.

Jouw leven is altijd ideaal. Het zijn je negatieve gedachten over je leven die je in de problemen brengen. En die negatieve gedachten kun je loslaten.

Is dat makkelijk? Nee, zeker niet. Maar je kunt het trainen. Ik ben jarenlang aan het oefenen en inmiddels kan ik naar alle succesvolle ondernemers kijken met bewondering voor wat ze voor elkaar krijgen, zonder nog te neiging te voelen om hun voorbeeld te volgen.

Ik vertrouw erop dat mijn innerlijk kompas mij altijd precies daar brengt waar ik wezen moet. Ik kan alle gedachten over wat ik niet heb loslaten. Omgekeerd kan ik zien wat ik wel heb, in welke omstandigheden ik me ook bevind.

Vrijheid zit niet in de omstandigheden, maar in hoe je tegen deze omstandigheden aankijkt.

Ben je single? Dan is dat heerlijk rustig. Je komt pas in de problemen als je de negatieve gedachte gelooft dat je dan ook zielig bent. Alleen zijn is niet gelijk aan eenzaamheid. In Osho’s woorden: “Loneliness is the absence of the other. Aloneness is the presence of oneself’”

Verdien je 50.000 euro per jaar en niet per week? Dan doe je het heel goed. Je komt pas in de probleem als je de negatieve gedachte gelooft dat het niet genoeg is en dat je altijd meer-meer-meer moet hebben.

De kunst van het leven in om te accepteren hoe je leven nu is. Om te ontspannen in het nu en om alle gedachten die je hebt over waarom dat nu niet perfect zou zijn loslaat.

Zo is het ook met ondernemen. Wees vol van jezelf en van wat je doet. Vertrouw erop dat je de juiste dingen doet. Volg je verlangen om nieuwe dingen te creëren, niet omdat anderen je dat opdragen maar omdat het voortkomt uit jouw binnenste ik.

Ga dat doen wat de meeste angst oproept. Ontmoet alle draken die op je weg staan en die je vertellen dat het belangrijk is wat je wilt doen en die je aansporen om door te gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *