Waarom solo ondernemen soms niet handig is

Solo ondernemen is soms wel heel solo. Je bedenkt je plannen. In je eentje. Je voert je plannen uit. In je eentje. Je zit te wachten tot je klanten ja gaan zeggen. In je eentje.

In je eentje worden je draken steeds groter. Ken je dat? Vragen als “wie ben ik om….”, “kan ik het wel…”, “wanneer val ik door de mand…””ben ik niet veel te duur…” liggen op de loer.

Als je in je eentje nadenkt over je toegevoegde waarde voor je klanten en de wereld, dan is er aan het einde van deze innerlijke dialoog vaak niet zoveel over van je gevoel van eigenwaarde.

Hoe komt dat toch?

Dat komt omdat jij zelf niet kunt zien wat je eigen kernkwaliteiten zijn. Dat wat jou zo moeiteloos afgaat vind je zelf niet zo bijzonder. Je bent verbaasd als andere mensen het niet blijken te kunnen.

Naast je kernkwaliteiten heb je ook nog kwaliteiten en latente kwaliteiten. Die ken je meestal wel van jezelf, omdat je ze soms wel, soms niet inzet. Maar je kernkwaliteiten zijn als het ei waar je op zit: voor jezelf volkomen onzichtbaar.

Je komt er alleen maar achter wat je kernkwaliteiten zijn, als andere mensen je daarop wijzen. Als zij je erom bewonderen, omdat zij dat ook wel zouden willen, maar ze het nog niet in hun repertoire hebben.

Daarom is het belangrijk als solo ondernemer om uit je solo-hok te stappen. Om te sparren met andere ondernemers. Om je vragen en zelfs je twijfels eens met een ander te bespreken.

Het is goed om jezelf eens niet zo groot te houden. En om een ander gewoon eens even om hulp te vragen. “Wil je met me meedenken? Want ik zie het even niet meer”.

Na dit soort gesprekken ben je als herboren. Je ziet weer licht aan het einde van de tunnel. Je gevoel van eigenwaarde stijgt een paar graden. Je kunt weer door.

Ik weet er alles van hoe het is om solo te werken. Ik doe het graag. Ik ben ook graag in mijn eigen gezelschap. Ik kan me er uren mee vermaken om te luisteren naar mijn innerlijke dialoog.

Maar voor 2019 heb ik mezelf een ander cadeautje gegund. Komend jaar wil ik samen met andere mensen mooie dingen doen.

Waarom nu ineens samen? Omdat plezier ook hoog op mijn agenda staat. En plezier is zoveel makkelijker als je het samen doet. In mijn eentje heb ik stukken minder humor dan als ik met anderen ben.

Nog een belangrijke reden is dat ik inmiddels weet dat je draken veel meer vat op je hebben als je alleen werkt, dan als je samen met anderen iets doet.

Je draken zijn voor jou vaak ook onzichtbaar, net als de andere eieren waar je op zit. Je hebt anderen nodig die je erop wijzen en die je aanmoedigen om spannende dingen te doen.

Dus kom op, solo ondernemer. Kom samen met ons mooie dingen maken. Een schilderij. Een boek. Een video. Een nieuw plan. Een cadeautje voor een ander.

Tijdens de allereerste Tertulia de la Crea mag je zijn wie je bent, en doen wat je het liefste doet. Er zijn geen regels. Als je niet wilt schilderen, ga dan andere leuke dingen doen.

Wij scheppen de ruimte. Jij mag het innemen.

Laat je ons snel weten of je belangstelling hebt? Dan kunnen wij onze plannen afstemmen op de hoeveelheid deelnemers. Dus meld je snel aan en verheug je vast op een prachtige dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *