Wat als geld niet het doel is van je bedrijf, maar liefde?

Ik snap nooit waarom mensen tegen homo’s kunnen zijn. Tegen drugs: ok. Ben je tegen dierenmishandeling, dan ga ik helemaal met je mee. Maar tegen homo’s? Dat zijn twee mensen die van elkaar houden. Hoe kun je nou tegen liefde zijn? Waarom zou je liefde veroordelen? Dat heb ik nooit begrepen.

Zo heb ik ook altijd moeite met mensen die mij veroordelen vanuit hun eigen referentiekader. Ik ben een nomade en heb geen vast woonadres. Dan ben ik raar, volgens veel mensen. Ik woon liever in een auto dan in een huis. Dan moet ik wel gestoord zijn. Want in vergelijking met de meerderheid wijk ik af van de norm.

Hier begint vrijheid. De vrijheid om je eigen leven te bepalen, los van wat de rest van de wereld ervan vindt. Geen simpele opgave, dat geef ik toe, want veel van de oordelen van de buitenwereld zijn inmiddels geïnternaliseerd.

Mensen die wel van de norm af zouden willen wijken maar die het niet doen, zijn over het algemeen goed in het veroordelen van anderen die wel van de norm durven afwijken. Dat confronteert hen met hun eigen angsten. Niet fijn om dat onder ogen te zien. Liever dan maar de ander veroordelen, dat is makkelijker. Hier eindigt vrijheid.

In je bedrijf onderhoudt je veel relaties. Liefde en oordelen spelen een grote rol in je onderneming.

Ten eerste heb je een relatie met jezelf. Hoe ga jij met jou om? Een beetje liefdevol? Of zit je vol negatieve oordelen over jezelf? Als jij iets niet doet wat je van jezelf wel moet, leg je dan de zweep erover? Of geef je jezelf een aai over de bol en probeer je het morgen nog eens?

Leuke gewetensvraag: als jij je eigen baas zou zijn, zou jij dan bij jezelf solliciteren? Of zoek je dan toch liever een leidinggevende die wat minder streng en veroordelend is?

Ten tweede heb je ook een relatie met je klanten. Daarin kun je heel liefdevol te werk gaan. Je kunt je vrij voelen om een verbinding aan te gaan met je klant en voor die ander open staan, wat er op dat moment ook speelt. Of het kan zijn dat jij zelf juist veel negatieve oordelen hebt over je klanten. Of het kan zijn dat jij je juist veroordeeld voelt door je klanten, of dat nu echt is of in je projecties. Dan heb je waarschijnlijk ook last van de angst voor zichtbaarheid.

Ten derde heb je een relatie met de wereld, of je je daar nu van bewust bent of niet. Als jij een digitale nomade bent die veel met het vliegtuig reist (of in een oude dieselauto) dan berokken je schade aan het milieu en daar hebben andere mensen last van. Als jij kiest voor Airbnb dan heb je een betere deal dan als je een hotel boekt, maar het zorgt er ook voor dat lokale mensen geen huis meer kunnen kopen.

Ondernemen gaat om geld, zeggen velen. Hoe meer geld je verdient, hoe beter je het doet. Maar laten we nu eens doen alsof ondernemen om liefde gaat. Hoe meer liefde er bestaat tussen jou en je klant, en tussen jou en jezelf, tussen jou en de wereld, hoe beter je het doet.

Als jouw onderneming succesvol is als je meer liefde genereert, wat zou er dan veranderen in je bedrijf?

•    Ga je dan anders om met jezelf?
•    Ga je dan anders om met je klanten?
•    Zoek je dan meer contact met je klanten dan je nu doet?
•    Durf jij aan je klanten te vragen of zij liefdevol met jou om willen gaan?
•    Maak jij dan andere keuzes als het gaat om duurzaamheid en het milieu?

Een aantal jaren geleden heb ik een aantal belangrijke relaties in mijn leven beëindigd. Als ik veel oordelen voel over wie ik allemaal niet ben, en als er een gebrek is aan een liefdevolle aandacht voor wie ik wel ben, dan verbreek ik het contact. Ik ga alleen nog om met mensen bij wie ik me welkom voel.

Dat maakt dat ik me soms alleen voel, maar nooit eenzaam. “Loneliness is the absence of the other. Aloneness is the presence of oneself”. Door heel bewust uit te spreken dat ik wil dat mensen liefdevol met mij omgaan, handel ik vanuit liefde voor mezelf. Als ik dat kan voelen, kan ik het ook weer uitstralen naar andere mensen, en naar mijn klanten. En zo komt er meer liefde in mijn bedrijf. En heel stiekem hoop ik dat ik zo de wereld een beetje beter maak.

Als jij de moed hebt om de liefde te zoeken in je bedrijf, dan heb je ook de moed om je eigen pad te bewandelen. Dan hoef jij niet bang te zijn voor de veroordeling van anderen. Want als ze dat doen, dan trek je gewoon een grens, uit liefde voor jezelf. Dan hoef jij ook niet bang te zijn voor je eigen oordelen over jezelf, want je gaat liefdevol met jou om. Dan heb jij het ook niet nodig om anderen te veroordelen, omdat je weet dat het niet liefdevol is.

Dit is het pad van de held: ondernemen met liefde voor jezelf, voor je klant en voor de wereld. Het is helemaal jouw eigen pad. Als jij onderneemt vanuit liefde, dan heb je het lef om het misschien heel anders te doen dan de rest van de wereld. Dan ben jij vrij om je eigen pad te bewandelen, en je laat de ander de vrijheid om een ander pad te kiezen. Of je kiest er juist voor om samen op hetzelfde pad te lopen, omdat verbinding maakt dat vrijheid nog veel leuker is.

Natuurlijk gaat je onderneming dan ook nog over geld. Het is geen of/of, maar en/en. Als het doel van jouw bedrijf is om meer liefde in de wereld te brengen, weet ik zeker dat je ook betere resultaten bereikt. Al was het maar omdat je een held bent en dus minder bang bent voor alle draken op de weg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *