Wat als je het even niet meer weet?

We kennen het allemaal, als ondernemers, als mens. De momenten van radeloosheid. Paniek. Alles lijkt in duigen te vallen. Je vindt jezelf niks waard. Je doet het allemaal niet goed. En je weet niet wat je nu moet doen.

Op zo’n moment heb je drie opties:

  1. Je vraagt een ander om advies
  2. Je grijpt naar iets om te doen, maakt niet uit wat, als je dit maar niet hoeft te voelen. Je solliciteert voor een baan als caissière. Je grijpt naar de fles. Je zapt alle kanalen langs.
  3. Je doet helemaal niets.

Wat is jouw optie?

Mijn favoriet is nummer 3. Maar grappig genoeg is dit de moeilijkste optie.

Dat is omdat wij, zeker in Nederland, ervan uitgaan dat alles gefixt kan worden. Het leven is maakbaar en als iets niet deugt dan repareren wij het. Daar zijn we goed in.

Maar wat doe je als je meteen in de oplossingen schiet? Dan loop je weg voor het probleem. Je wil het niet zien. Je wilt het zeker niet voelen. Je zit in het verzet.

Verzet maakt je probleem groter. Niet kleiner. Want nu heb je 1: een probleem en 2: een negatief oordeel over het probleem. Zo praat je jezelf helemaal in de put.

Juist omdat je het ontkent, wordt een probleem groter. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken. Drie keer raden waar jij nu aan denkt?

Ooit las ik een fantastisch kinderboek over een gezin dat steeds beren tegen komt. Bij elke nieuwe beer is het refrein: “we kunnen er niet omheen, we kunnen er niet overheen, we kunnen er alleen maar DWARS DOORHEEN’.

Het leverde hilarische taferelen op van kinderen die het refrein steeds heel hard met me mee aan het brullen waren. Maar er zit een hele diepe waarheid in.

Als je in de wanhoop zit, blijf er dan gewoon eens inzitten, en kijk dan wat er gebeurt. Loop er niet voor weg, ga het niet ontkennen, ga jezelf er niet om veroordelen. Maar VOEL wat het met je doet.

In dit voelen zit de oplossing. Want als je er doorheen gaat, pas kan het transformeren in iets anders. Iets lichters. Als je ervoor weg loopt, dan kan het niet transformeren. Dan kan het alleen maar groeien.

Ik heb 3 heel praktische adviezen voor de momenten dat je het even niet meer weet. Het zijn 3 V’s, dat is makkelijk te onthouden.

  1. Verbinden met je gevoel. Negatieve gevoelens willen niet worden opgelost. Ze willen zelfs niet worden geheeld. Dat is al teveel. Ze willen gewoon dat je ze ziet, dat je ze voelt, en dat je ze met wat liefde omringt. Dan zijn ze daarna ook lief voor jou.
  2. Vertrouwen. Als je echt de diepte in durft te gaan, kun je pas echt hoog vliegen. Een slecht moment duurt nooit voor eeuwig. Als je durft te voelen, dan gaat daarna het licht weer aan in je gemoed. Sterker nog: ik had mijn grootste doorbraken vlak na mijn grootste momenten van wanhoop. Daar ben ik op gaan vertrouwen.
  3. Vrijheid. Je bent geen slachtoffer van de omstandigheden. Je hebt altijd de regie. Negatieve gevoelens mag je voelen, maar negatieve gedachten kun je sturen. Als je geneigd bent om zwart te denken, dan kun je heel bewust kiezen om dat af te wisselen met witte gedachten. Je kunt kiezen of je leeft vanuit angst of leeft vanuit vertrouwen, door heel bewust je gedachten te kiezen.

En als dit allemaal niet werkt, dan heb je altijd nog geduld. Ik heb heel wat tegenslag gehad in min leven, genoeg om boeken te vullen, en toch ben ik nooit bij de pakken neer gaan zitten. Ik weet dat het altijd weer goed komt. Daar vertrouw ik op. Dus ik wacht rustig af, zonder dat ik nu ineens als een razende wat moet gaan doen. Ik ontspan. Ik ben. Ik neem waar. Dat is genoeg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *