Wat heb jij liever: zekerheid of bezieling? + belangrijk nieuws

Transformatie vindt plaats op de bodem van de put. Als je leven heel erg comfortabel is, dan heb je geen enkele behoefte om te veranderen. Want alles gaat toch goed? Een beetje transformatieproces heeft een flinke startmotor nodig.

Dat brengt je meteen in een spagaat. Want jouw reptielenbrein wil voorspelbaarheid, comfort en zekerheid. Dit brein is bezig met veiligheid en het heeft niet graag dat jij je kop teveel boven het maaiveld uitsteekt.

Maar jouw ziel wil iets heel anders. Die wil juist wel transformatie. Het is op zoek naar avonturen en uitdagingen. En het wil vooral zichzelf tot uitdrukking brengen in de wereld. De hoogste trap van de piramide van Maslow is zelfverwezenlijking. Jouw ziel wil geen routines, maar dynamiek.

De meeste mensen blijven hangen in deze spagaat, zeker als je een hoog niveau van zekerheid hebt bereikt.

Stel je eens even voor dat je een ondernemer bent die alles heeft: een huis, een vrienden en/of een gezin, een netwerk, een bedrijf dat in ieder geval alle rekeningen betaalt en een beetje (of veel beetjes) meer. Dan is er alle reden om dit te blijven volhouden en niets te veranderen. Toch?

Dan laat de ziel van zich horen. Ineens wordt je wakker met de vraag: “En nu? What’s next? Nu ik deze zekerheid heb, hoe kan ik mezelf uitdagen en groeien? Misschien zelfs en passant de wereld een beetje beter maken?”

Als je alles hebt, krijg je ineens een enorme behoefte aan zingeving, aan een leven dat betekenis heeft voor jou, voor de anderen en voor de wereld.

Dan is het heel spannend om je ziel te volgens en om ineens in het onbekende te stappen, omdat je dan los moet laten wat je hebt, terwijl je niet weet wat je gaat krijgen. Ons reptielenbrein gaat meteen ongerust sissen: “Ho stop! Gevaar!”

Ons reptielenbrein vertelt ons dat we eindigen als een arme kerkrat als we onze ziel volgen. Het vertelt je een of/of verhaal: of zekerheid, of bezieling. Allebei kan niet.

Je verlangen om te transformeren maakt alle draken in ons wakker. Onze natuurlijke neiging is om terug te deinzen en het dan maar niet te doen. Daarna blijft alles hetzelfde. Saai, maar zeker. Je ziel kreunt van pure frustratie, maar het krijgt gewoon geen kans om te groeien.

Ik zie om me heen wat er dan gebeurt: gepensioneerde echtparen in te grote campers, met teveel spullen en een oneindige hoeveelheid verveling. Ze hebben geld genoeg om permanent vakantie te vieren, maar ik vermoed dat velen stiekem spijt hebben dat ze vroeger niet dapper genoeg waren om nieuwe avonturen te beleven.

Zelf heb ik de spagaat tussen zekerheid en bezieling opgelost door beide verlangens te volgen, die van mijn reptielenbrein en die van mijn ziel, maar dan om de beurt.

In mijn vorige bedrijf haalde ik een enorme omzet. Ik had zekerheid, veiligheid. Tot ik echt naar mijn ziel ging luisteren. “Dit ga ik toch niet volhouden tot mijn pensioen?” Ik werk elke dag knalhard en dan kijk ik elke avond tv. Ik voel me soms net een machine. Er moet toch meer zijn?”

Toen heb ik heel radicaal alle zekerheid losgelaten en ben ik op reis gegaan. Nadat ik wist hoe zekerheid eruit zag, was het nu tijd voor de ziel en de transformatie. Ik stierf duizend doden maar ik ben het avontuur aangegaan en ik ben het onbekende ingestapt.

Ik heb alle hoeken van mijn ziel onderzocht. Ik weet nu alles over bezieling en zingeving en hoe je ze praktisch kan toepassen in alle aspecten van je leven, terwijl je toch niet je zekerheid hoeft op te geven.

Ik heb veel fouten gemaakt en daarvan geleerd. Ik heb veel dingen intuïtief goed gedaan en dat onthouden. Ik heb veel kunnen testen op een groep super leuke en gemotiveerde klanten.

Inmiddels heb ik mijn schatten verpakt in het “Camino del Soul” programma, waarvoor een aantal ondernemers al naar Tarifa komen om hier 1-op-1 te werken.

Maar er komt nog meer moois aan. Want in de afgelopen weken ben ik nog een paar treedjes dieper gegaan. Daarom was ik even zo stil. Ik heb ik nog meer schatten gevonden. Die deel ik met de klanten die me al komen bezoeken, en straks ook met jou.

Maar daarvoor is het nodig dat ik eerst een belangrijke verandering aankondig. Vanaf nu ga ik ook werken in het Engels. Ik kom gewoon teveel mensen tegen die interesse hebben in het “Camino del Soul” programma, maar die geen Nederlands spreken. En de meeste van mijn Nederlandse en Belgische klanten spreken Engels.

Wees dus niet verbaasd als ik ineens in het Engels ga bloggen. Als je terug wilt praten, doe dat vooral in je eigen taal, geen probleem. Daar heb ik begrip voor. Zoals ik hoop dat jij kunt begrijpen dat ik mijn internationale klanten ook te woord wil staan in mijn blogs en op mijn website.

Binnenkort vertel ik je meer! Hou de mails in de gaten voor meer moois!

PS neem vooral contact op als je me in juni in Tarifa wil bezoeken voor de Camino del Soul, want ik ben hier nog in de maand juni en ik sta te popelen om jou te helpen om je bezieling en zekerheid te vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *