spiritualiteit, ondernemen, bedrijf, coach

Wat is het hoogte doel in jouw bedrijf?

“Maak jij nog wel eens een beslissing in je bedrijf zonder een tarot kaart te trekken” vroeg een ondernemer, die er duidelijk anders over denkt. De vraag is terecht. Veel ondernemers doen ‘iets’ met spiritualiteit en het onderwerp is hot.

Maar het valt niet altijd mee om de spiritualiteit vanuit de stilte mee te nemen in je bedrijf. De innerlijke rust die je net gevonden hebt in je meditatie is snel verdwenen als je je zorgen maakt of je deze maand wel genoeg geld op de bank krijgt.

Soms is wat mensen geloven zelfs tegengesteld aan wat ze laten zien in hun bedrijf. Bijvoorbeeld: ondernemers die veel mediteren en die dan toch al hun angstgedachten voor waar aannemen. Of ondernemers die spirituele events organiseren maar die er geen probleem mee hebben om het gedachtengoed van de concurrent te ‘lenen’. Mensen die op zondag de bijbel lezen maar die doordeweeks weinig blijk geven van goddelijke liefde.

Je hebt ondernemers die de kloof tussen spiritualiteit en business overbruggen door geld af te zweren. Je hebt ondernemers die de zoektocht naar meer geld juist beschouwen als een spirituele reis. Er zijn ondernemers die zichzelf zien als een moderne Robin Hood omdat ze beloven hun vergaarde rijkdommen weg te geven aan goede doelen. Tot slot heb je de grote groep ondernemers die hun ondernemersdoelen in het universum zetten en dan afwachten tot ze zich manifesteren, alsof het universum een supermarkt is.

Ik ben veel van deze ondernemers geweest. Maar nu doe ik het anders.

In mijn bedrijf werk ik al lang niet meer met doelen die gedreven zijn door het ego, zoals ’meer geld, meer klanten, meer spullen’. Ik stel zelfs helemaal geen doelen meer. Het gaat mij niet langer om de bestemming. Mijn bedrijf IS mijn spirituele reis en de reis is het doel.

Soms ben ik verbaasd over ondernemers die hun programma’s verkopen met de belofte dat je dan ‘meer geld gaat verdienen, en meer klanten krijgt, waarna jij ook die mooie auto kunt kopen’. Hebben we het daar nog over, denk ik dan. Was dat niet een gepasseerd station? En natuurlijk zegt dit meer over mij dan over die ondernemers.

In de drie jaar van mijn reis heb ik een belangrijke transformatie doorgemaakt. In mijn bedrijf gaat het niet meer over systemen, en efficiëntie, en time management, alsof ‘sneller’ en ‘meer’ en ‘materiële rijkdom’ alles is waar het in het leven om draait.

Volgens mij leven wij in Nederland in een systeem waarbij de ‘meer geld meer efficiëntie meer groei’ gedachte leidt tot burnout, en depressies, tot zelfmoorden aan toe. Ge zult je ontwikkelen tot je erbij neervalt. We hebben steeds meer, maar we worden er gewoon niet zo blij van.

We vergeten te leven. We spelen niet meer. Tijd is tenslotte geld en lummelen is niet functioneel. We kijken naar de computer, naar de telefoon of de tv, en kopen alles wat anderen zeggen dat we nodig te hebben om gelukkig te worden.

Daar offeren we al onze kostbare tijd voor op, want om al die spullen te betalen moeten we wel heel hard werken en dat natuurlijk zo efficiënt mogelijk. Het is zo gewoon, en iedereen doet het, dus we denken er niet eens meer over na dat er ook een andere manier is om te leven. We jutten elkaar op tot steeds grotere hoogten en verbranden onze vleugels aan de zon.

We hebben geen tijd voor al die dingen die het leven nu juist de moeite waard maken. Wanneer is de laatste keer dat jij bent gaan dwalen, gewoon om te kijken waar je dan uitkomt? Maak jij nog wel eens een praatje met een vreemde, om te vragen wat die ander vandaag voor moois heeft beleefd? Is het jou nog gelukt om een groep vriendinnen op dezelfde avond rond de eettafel te krijgen, of was er altijd wel eentje te druk?

Als je bedrijf niet meer gaat om de bestemming maar om de reis, dan is het belangrijk WAT je doet, maar even belangrijk HOE je het doet.

  • Ik neem de tijd om vanuit mijn bezieling te werken, en om goede boeken te schrijven en mooie programma’s te maken, hoezeer mijn ego ook vindt dat het allemaal wel erg lang duurt.
  • Ik ben een baas voor wie ik graag zou werken als ik in mijn eigen bedrijf zou solliciteren. Ik zet mijn medewerkers niet de hele tijd onder druk, maar daag ze zachtmoedig uit om mooie producten te creëren.
  • Ik weet dat ik angsten heb en dat die me soms tegenhouden. Ik probeer er maar de humor van in te zien en ga gewoon door op mijn pad, zonder de angsten groter of kleiner te maken dan ze zijn. Soms vind ik iets zo belangrijk dat ik mijn angsten echt onder ogen zie en het toch doe. Maar als dat me even niet lukt, dan geef ik mezelf niet dagenlang op mijn kop.
  • Ik handel integer en beloof mijn klanten niets dat ik niet waar kan maken.
  • Ik gun iedereen het succes en vergelijk mezelf niet met collega ondernemers.
  • Ik draag mijn steentje bij aan het verbeteren van de wereld. Ik geloof dat ondernemers juist staat zijn om bij te dragen aan een hoger doel, omdat wij tenslotte vrijheid als ideaal hebben en we dat anderen ook gunnen.

Voor mij is het makkelijker om deze spirituele waarden te leven als ik in Spanje woon. Hier is het beter weer en geen van mijn vrienden kijken veel naar de tv of naar hun beeldscherm. Spullen en geld zijn niet zo belangrijk, goede ervaringen wel. We maken tijd om samen leuke dingen te doen. Ik ga elke dag naar het strand met de hond, ook al heb ik een deadline.

Veel belangrijker nog dan de vraag waar ik woon is de vraag wat ik kan doen om mijn missie uit te dragen in mijn bedrijf. Want dit is voor mij het hoogste spirituele doel.

Hoe is dat bij jou? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *